Időjárás-jelentés – 2015. július 6.

Budapest, 2015. július 6. Napernyőt tart feje fölé egy nő a kánikulában a budai Várban 2015. július 6-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
Budapest, 2015. július 6. Napernyőt tart feje fölé egy nő a kánikulában a budai Várban 2015. július 6-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2015. július 6., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek, Franciaország nyugati partvidéke és a Skandináv-félsziget nagy részén mérsékelten meleg, a skandináv országok északi területein már-már hűvös az idő. A hőmérséklet csúcsértéke 20 fok körüli, illetve északon 15 fok közeli. Ezeken a vidékeken kissé változékony is az idő, a nyugatról északkeletre vonuló frontrendszerek mentén felhős, átmenetileg csapadékos az időjárás. Ugyanakkor a szárazföld legnagyobb részén folytatódik a kánikula. Nagy területen – a Pireneusi-félszigeten, Nyugat- és Közép-Európában – 35 fok fölé melegszik délutánra a levegő, a Germán-lengyel-alföld északi felén, Dániában és Litvániában is 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebbet, 40, 43 fokot továbbra is Spanyolországból jelentik, de például Németország középső tájain is nem egy helyen mérnek 39 fokot. Kedd estig enyhülést hozó léghullámok a Kárpát-medencét nem érik el, így térségünkben is forróságra számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Folytatódik a kánikula. Többnyire derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk. Hétfőn estefelé azonban a Dunántúl északi részén és néhol az Északi-középhegységben átmenetileg több lehet a felhő, egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Hétfőn a nap második felében az Észak-Dunántúlon élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél, holnap mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű, a nagyvárosokban és a magasabban fekvő helyeken lesz a melegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 33 és 38 fok között alakul.

– MTI –