Időjárás-jelentés – 2015. július 19.

Akt.:
Lábod, 2015. július 19. Barkás agancsú dámszarvas bikák isznak a kánikulában egy dagonyánál a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén 2015. július 18-án.
Lábod, 2015. július 19. Barkás agancsú dámszarvas bikák isznak a kánikulában egy dagonyánál a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén 2015. július 18-án. - © MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2015. július 19., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

A mediterrán térségben, de még az attól északabbra fekvő területeken is sokfelé forróság van. A legmagasabb hőmérsékletet szombaton a bosznia-hercegovinai Mostarban regisztrálták, 41,6 fokkal. Ugyanakkor nem mindenütt száraz a levegő, hiszen elsősorban a Kárpát-medence és az Alpok térségében úgynevezett légtömegen belüli záporok, zivatarok alakultak ki. A jelenleg még Franciaországtól a balti államokig húzódó frontálzóna mögött azonban lényegesen hűvösebb az idő, általában 25 fok alatt alakul a hőmérséklet csúcsértéke. Ez a frontrendszer a következő 36 órában délkelet felé mozdul el, egy gyenge hidegfront hatására hazánkban a hőség átmeneti mérséklődésére számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

A sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződésre lehet számítani. Eleinte csapadék nem valószínű, majd késő délutántól az északnyugati megyékben záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Éjszaka további szórványos záporokra, zivatarokra számíthatunk, elsősorban az ország északi felében eshet. Hétfőn a sok napsütés mellett északkeleten és a nyugati megyékben lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ezeken a területeken elszórtan zápor, északkeleten akár zivatar is lehet. Vasárnap a délnyugati, ugyanakkor hétfőn az északnyugati szél lehet olykor erős. A késő délutántól kialakuló zivatarokat átmenetileg viharos szélrohamok is kísérhetik, erre legnagyobb esély az Észak-Dunántúl térségében van, de zivatartól távolabbi területeken sem kizárt átmeneti viharos széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 19 és 24 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 36 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s