Helyi közélet

2016.07.19. 13:02

Megszépül a hódoscsépányi templom

Ózd-Hódoscsépány - Az épület 2014-ben belülről megújult, de kívülről közel harminc évvel ezelőtt újították fel.

Ózd-Hódoscsépány - Az épület 2014-ben belülről megújult, de kívülről közel harminc évvel ezelőtt újították fel.

A mostani felújítás alkalmával új színt kap a templom és a torony is. Új nyílászárók kerülnek a belső térbe és a templomajtó is más fedőszínt kap majd. A hódoscsépányi templom a környék egyik legjelentősebb műemléktemploma. Az épület barokk stílusban épült Greskovics Ignác egri kanonok tervei alapján 1824-ben. A múltban történt felújítások között szerepelt a víztelenítés, a tetőcsere, megoldották az érintésvédelmet és sor került a belső festésre is. Talián Zoltán diakónus elmondta, hogy a mostani felújítás a külső hibák kijavítására koncentrálódik. „1987-ben, közel harminc éve volt utoljára külsőleg renoválva a templomunk és a hívek megkérdezése, és a község lakóinak véleménye alapján már bizony alaposan eljárt az idő az akkori felújítás fölött, és szeretnénk most a templom építésének közelgő 200. évfordulójára, hogyha teljesen megújulna templomunk” – mondta Talián Zoltán.

Festés, cserék

Az elmúlt napokban a templom már kapott egy alapozó színt, erre került a drénháló, amire díszvakolat fog kerülni, ami tartósabb, mint a sima felületű vakolat. A torony színe is megváltozik, egy világosabb fedést fog kapni, ami jobban illik a templom külső színéhez. A költségvetésben szerepel továbbá három belső ablak cseréje. A bejárati ajtó azonban a régi marad, csak egy világosabb festést kap.

– Ez egy hosszabb idejű beruházás, aminek már a vége felé tartunk – nyilatkozta Kónya Judit, a Hódoscsépányi Egyházközség világi elnöke. – Legelőször két évvel ezelőtt történt a belső felújítás: festés, freskóknak a festése. Tavaly volt az orgonának a beszerzése, és most úgy döntöttünk, hogy akkor ne csak belülről szépüljön a templom, hanem kívülről is.

A felújítási munkálatok finanszírozását önerőből nem tudták volna megoldani. Anyagi segítséget kaptak az egri főegyházmegyétől, és jelentős összeggel járult hozzá a felújításhoz Ózd önkormányzata is, de a hívek is kivették részüket az adományok gyűjtéséből. A munkák a kivitelező elmondása alapján másfél hónapig tartanak majd. A diakónus szeretné, ha augusztus végére befejeződne a felújítás, és egy ünnepélyes szenteléssel megtörténne az átadás.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában