Időjárás-jelentés – 2015. december 29.

Salgótarján, 2015. december 28. A ködtakaróból kiemelkedő salgói vár Salgótarján közelében, a Karancs csúcsáról fotózva 2015. december 28-án.
Salgótarján, 2015. december 28. A ködtakaróból kiemelkedő salgói vár Salgótarján közelében, a Karancs csúcsáról fotózva 2015. december 28-án. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félszigettől Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig anticiklon húzódik. Területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de hideg az idő. A magasnyomás peremén azonban helyenként felhős az ég. Az Ural előterében egy keleten örvénylő ciklon hátoldalán érkező nedves levegő hatására többfelé havazik. Nyugat-Európa időjárását az Izlandtól a Brit-szigeten át a Pireneusi-félszigetig húzódó frontálzóna alakítja. Arrafelé gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nyugati és déli tájain általában 10 és 19, középen 0 és +10 fok között változik. Északkeleten van a leghidegebb, ott többnyire -2 és -12 fok között alakul a csúcshőmérséklet, sőt a Skandináv-félsziget hegyvidékén napközben is mindössze -20, -25 fokot mérnek. Szerda estig a Kárpát-medence fölé északkelet felől egyre szárazabb, hidegebb levegő érkezik, sok lesz a napsütés, de tovább gyengül a nappali felmelegedés.

Várható időjárás szerda estig

Eleinte délen és nyugaton még felhős, párás, néhol ködös idő lesz, helyenként szitálással, ónos szitálással, majd éjszaka fokozatosan ott is csökken a felhőzet. Szerdán a nyugati határnál is kiderül az ég, és mindenütt túlnyomóan napos idő várható. Csapadék nem lesz. Az északi, északkeleti szél megélénkül, szerdán keleten meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között valószínű, de a derült, szélvédett helyeken -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -1 és +3 fok között alakul.

– MTI –