Friss hírek

2009.04.30. 15:31

Moszkva szerint súlyos provokáció két orosz diplomata brüsszeli kiutasítása

<p>Súlyos provokációnak nevezte az orosz külügyminisztérium csütörtökön, hogy Brüsszelből kiutasítottak két orosz diplomatát. A moszkvai külügyi vezetés szerint a kutasítás "abszolút kreált ürügyre" épül.</p>

"Nyilvánvaló provokációt hajtottak végre azok, akik elrendelték a brüsszeli orosz NATO-képviseleten dolgozó két orosz alkalmazott kiutasítását, amire semmiféle pontos, világos magyarázat nem adtak"- közölte az orosz külügyminisztérium, amely szerint a kiutasítások tönkre tehetik az orosz-NATO kapcsolatokban tapasztalható eddigi enyhülést, amit "bizonyos erők elleneztek, és ezek az erők állhatnak az incidens mögött."

"Ez a szégyenletes akció alapvetően mond ellent a NATO vezetőitől származó nyilatkozatoknak, amelyek a kapcsolatok normalizálást tűzték ki célul az Oroszországgal"- írja a moszkvai külügy.

Csütörtökön reggel brüsszeli NATO-diplomaták erősítették meg a két orosz kiutasítását, ami az AFP szerint folytatása egy kémbotránynak. A botrányban egy észt tisztségviselő volt érintett. Herman Simm-et, aki az észt védelmi minisztérium alkalmazottja volt, tavaly szeptemberben tartóztatták le, majd februárban 12 és fél év börtönre ítéltek azzal a váddal, hogy kétezer oldalnyi titkos észt és NATO-dokumentumot adott át az orosz hírszerzésnek. Állítólag 1995-től 2008-as letartóztatásáig gyakorlatilag folyamatosan. A vád szerint orosz kapcsolataival különböző európai városokban találkozott. Észtország,a volt szovjet tagköztársaság, 1991-ben lett a NATO tagja.

Brüsszeli források szerint egy orosz politikai tanácsadót, és Oroszország Európai Unióhoz delegált nagykövetének,Vlagyimir Csizov-nak a fiát utasították ki csütörtökön Brüsszelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!