Időjárás-jelentés – 2015. augusztus 7.

Akt.:
Létavértes, 2015. augusztus 7. Egy gólya nyitott csőrrel hűsíti magát a hőségben Létavértesen 2015. augusztus 7-én. Ezen a napon elrendelték a hőségriadót.
Létavértes, 2015. augusztus 7. Egy gólya nyitott csőrrel hűsíti magát a hőségben Létavértesen 2015. augusztus 7-én. Ezen a napon elrendelték a hőségriadót. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest, 2015. augusztus 7., péntek (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Észak- és Nyugat-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Emiatt arrafelé gyakran erősen felhős az ég, és szórványosan esik az eső, záporeső. Szárazföldünk délkeleti részének időjárását sekély ciklonális mező alakítja, ott erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok alakulnak ki. A két rendszer között a Pireneusi-félszigettől az Alpokon át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon húzódik. A magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, zápor, zivatar legfeljebb az anticiklon peremén fordul elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az északnyugati, északi tájakon 14, 22, másutt 30, 37 fok között alakul. A legmelegebb Dél-Franciaországban van, ahol a délutáni órákra helyenként 38 fokig melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölé eleinte labilisabb, majd szombaton már kissé stabilabb, továbbra is meleg léghullámok érkeznek, folytatódik a kánikula.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Sok lesz a napsütés és holnap is időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, de legfeljebb északon, északnyugaton alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső kísérheti. Szombaton főként északnyugaton élénkül meg a délkeleti szél. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 33, 37 fok között alakul.

– MTI –