Időjárás-jelentés – 2015. augusztus 25.

Budapest, 2015. augusztus 25., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa középső és nyugati, északnyugati területein több alacsony nyomású képződmény hatására sokfelé felhős, csapadékos az idő, a hőmérséklet az átlaghoz közel, 20 fok körül alakul, visszafogott a hőingás. Ezzel szemben Dél-Európa, illetve közelítőleg a 20. hosszúsági körtől keletre eső területek időjárását egy-egy nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg. A Fekete-tenger térségében, a Balkán-félszigeten, illetve a Földközi-tenger partvidékén még 30 fok fölé melegszik fel a levegő, és jórészt derült az ég. Görögország és Olaszország tengerparti területein az éjszakák is igen enyhék, hajnalra sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárását kedden egy gyengülőben lévő hidegfront alakítja, majd szerdától anticiklon épül ki térségünkben.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kedd délutántól egyre több helyen felszakadozik, elvékonyodik a felhőzet. Kora délutánig a keleti országrészben helyenként, másutt több helyen valószínű eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. Később csökken a csapadékhajlam, és estefelé, éjszaka már inkább csak az Alföldön lehet záporeső. Szerda reggel, délelőtt a szakadozott felhőzet lassanként csökken, illetve a Dunától keletre gomolyossá válik, délután a Dunántúlon már derült égre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Kedden a Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként megerősödik, zivatar környékén viharossá fokozódik a szél. Éjszakától gyenge vagy mérsékelt marad a légáramlás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 29 fok között alakul.

– MTI –