Időjárás-jelentés – 2014. szeptember 12.

Budapest, 2014. szeptember 12., péntek (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Nem változott az elmúlt napokéhoz képest Európa nyomási és hőmérsékleti mezeje. Továbbra is anticiklon található a Brit-szigetek, illetve a Kelet-európai-síkság felett. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően a magasnyomásban többnyire kevés a felhő, az északnyugati területeken kissé hűvösebb az idő, ott 16 és 20 fok között változik a délutáni hőmérséklet. A keleti anticiklonban melegebb van, 19 és 25 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Ugyanakkor a Földközi-tenger középső medencéjétől egészen a Kárpát-medence északi részéig ciklonális mező húzódik, amelyben kedvezőek a feltételek az ismétlődő csapadéktevékenységhez. Jelentős mennyiségű csapadék hullik, helyenként zivatar kíséretében. A tartósan csapadékos területeken csupán 14, 19 fok van, viszont a ciklon keleti oldalán – Balkán-félszigeten – 26, 30 fokig is felmelegszik a levegő, és hasonló a meleg a többnyire napos Pireneusi-félszigeten is.

A Kárpát-medence időjárását szombat estig továbbra is az említett ciklonális mező alakítja, hosszabb-rövidebb csapadékszünetek mellett további eső, zápor várható, egy-egy hevesebb zivatar is lehet felhőszakadással.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, de többnyire rövid időre helyenként felszakadozhat felhőzet. Estétől főként a Dunántúlon számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Szombaton a Dunántúl nyugati felén további eső, a Balaton és a Tisza közötti sávban – főleg a déli óráktól – több helyen zápor, zivatar valószínű néhol felhőszakadással. A keleti szél estétől helyenként megerősödik, és zivatar környezetében is várható szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a Nyugat-Dunántúlon 16 és 20, másutt 21 és 26 fok között valószínű, de északkeleten 27, 28 fok is lehet.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s