Időjárás-jelentés – 2014. szeptember 1.

Budapest, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északi része fölött anticiklon helyezkedik el. A változó felhőzet mellett számottevő csapadék nem fordul elő. Markáns frontálzóna húzódik Dániától Németországon és az Alpok keleti részén át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig, illetve Észak-Olaszország környéki középponttal ciklon alakult ki. Jelentős a csapadék-tevékenység a térségben, tartós eső és zápor, zivatar egyaránt előfordul. A szárazföld többi részén jobbára a napsütésé a főszerep, a Brit-szigeteket viszont egy frontrendszer felhőzete érte el. A Mediterráneumban általában még 27 és 33 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félszigeten 38, 39 fok is előfordul, az északi magasnyomás területén ugyanakkor 13, 18 fok a jellemző csúcshőmérséklet.

Az említett frontálzóna kedden lassan nyugat felé visszahúzódik, de még kedden is megmarad a jelentős különbség a Kárpát-medence nyugati és keleti részének időjárása között.

Várható időjárás az ország területére kedd estig:

A Nyugat-Dunántúlon borult idő várható ismétlődő esővel, csak kedd délutántól csökken a csapadékhajlam. A középső országrészben kedd reggelig csak időnként szakadozhat a felhőzet, majd egyre hosszabb időszakokra kisüt a nap. Eső, zápor kedd délelőttig több alkalommal is kialakulhat, helyenként zivatar is lehet. A Tiszántúlon nagyobbrészt napos, száraz idő ígérkezik. Az északi szél a Nyugat-Dunántúlon gyakran megerősödik, másutt az északkeleti szél élénkülhet meg, illetve zivatar idején lehet szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Nyugat-Dunántúlon 15 fok körül várható, kelet felé haladva pedig egyre melegebb lesz, a Tiszántúlon 29, 30 fok valószínű.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s