Időjárás-jelentés – 2014. október 26.

Budapest, 2014. október 26., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában:

Európa északkeleti harmadán folytatódik a téli idő. Éjszakánként az Ural előterében több helyen -10 fok alá süllyed a hőmérséklet, de a nappali órákban már kissé szelídült a hideg; az elmúlt napokhoz képest kisebb területen fordul elő napközben is fagy. A Balkán-félszigeten élők is ízelítőt kaptak a télből; Románia és Bulgária egyes vidékein az elmúlt napokban 15-30 centiméter hó hullott. A kontinens legmelegebb pontja viszont továbbra is a Pireneusi-félsziget; ott szinte zavartalan a napsütés, és még többfelé 25, helyenként 30 fok fölé melegszik a levegő.

Nyugat- és Közép-Európában napos és erősen felhős területek egyaránt előfordulnak, a hőmérséklet csúcsértéke a nyugati területeken 12 és 20, az Alpok és a Kárpátok térségében 8 és 14 fok között változik. Hétfő estig a Kárpát-medencében is már nagyobb területen számíthatunk napsütésre. A hőmérséklet viszont kissé alacsonyabb lesz az átlagosnál; a hideg hajnalt mérsékelt felmelegedés követi.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Éjszaka sokfelé számítani kell alacsonyszintű felhőzetre, illetve ködre, amely hétfő délelőtt szinte mindenütt feloszlik, csupán nyugaton maradhatnak erősen felhős körzetek. Csapadék nem várható, legfeljebb a ködös részeken fordulhat elő jelentéktelen szitálás. A légmozgás gyenge lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +4 fok között alakul, északon és keleten valószínű fagy.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható.

– MTI –