Időjárás-jelentés – 2014. október 09.

Budapest, 2014. október 9., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában:

Észak-, Északnyugat-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Területén általában sok a felhő, és a frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső. Ugyanakkor szárazföldünk déli és keleti tájain anticiklon alakítja az időjárást. A magasnyomás területén az éjszaka képződött köd, illetve az alacsony szintű felhőzet feloszlása után változóan felhős, napos az idő, de helyenként tartósabban ködös marad a levegő. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti tájain többnyire 10 fok alatt, középen 13 és 22 fok között változik. Továbbra is délen, délnyugaton van a legmelegebb, ott a délutáni órákra 24 és 30 fok közé melegszik fel a levegő.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé dél felől a magasban egyre melegebb, szárazabb léghullámok érkeznek.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Éjszaka általában gyengén felhős lesz az ég, de főként az Északi-középhegység térségében ismét alacsony szintű felhőzet, illetve az ország középső és délnyugati részén ködfoltok képződhetnek. Pénteken a ködfoltok és az alacsony szintű felhőzet fokozatosan feloszlik, napközben már túlnyomóan napos időre számíthatunk. A délies szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon olykor meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul, de a szélcsendes helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 20, 26 fok között valószínű.

– MTI –