Időjárás-jelentés – 2014. november 3.

Budapest, 2014. november 3., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati része felett egy hatalmas kiterjedésű ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására Európa nyugati részén szeles, gyakran felhős, csapadékos, ennek ellenére az évszakhoz képest enyhe idő a jellemző. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkság déli felén, a Fekete-tenger és a Kárpát-medence térségében, valamint a Földközi-tenger medencéjében anticiklon az időjárás fő meghatározója. Általában sok a napsütés, de helyenként egész nap felhős, párás, ködös az idő. A hőmérséklet csúcsértéke Európa keleti harmadán fagypont körül, kevéssel fagypont felett alakul. Nyugat, délnyugat felé haladva egyre magasabb értékeket mérnek, a Pireneusi-félszigeten kora délutánra néhol 25 fokig is felmelegszik a levegő.

A Kárpát-medence fölé kedd estig erősödő déli áramlással továbbra is enyhe, száraz levegő érkezik, ezért döntően napos, a sokévi átlagnál melegebb időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Éjszaka többnyire derült lesz az ég, hajnalra főleg az Északi-középhegység térségében foltokban köd, illetve alacsony szintű felhőzet képződik, amely azonban még a délelőtti órákban megszűnik, és az ország többi részéhez hasonlóan ott is jobbára derült vagy gyengén felhős, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél kedden már többfelé megerősödik, északnyugaton viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2, 7 fok között alakul, de a keleti tájakon néhol gyenge fagy is lehet, illetve a szelesebb nyugati vidékeken csak 8, 10 fokig hűl le a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 13, 19 fok között várható, az Északi-középhegységben lesz a hűvösebb.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s