Nagyvilág

2012.09.05. 09:24

Michelle Obama: Barack nem csapja be maga mögött a lehetőségek ajtaját

Washington, 2012. augusztus 5., szerda (MTI) - Barack Obama ugyanaz az ember, aki volt; aki átélte ugyan az amerikai álmot, de nem csapja be maga mögött a lehetőségek ajtaját, és azért dolgozik, hogy mások is élhessenek az eséllyel - indokolta meg kedden, a háromnapos demokrata konvenció első estéjén az amerikai first lady, Michelle Obama azt, hogy szerinte miért kell férje újraválasztására szavazni.

Washington, 2012. augusztus 5., szerda (MTI) - Barack Obama ugyanaz az ember, aki volt; aki átélte ugyan az amerikai álmot, de nem csapja be maga mögött a lehetőségek ajtaját, és azért dolgozik, hogy mások is élhessenek az eséllyel - indokolta meg kedden, a háromnapos demokrata konvenció első estéjén az amerikai first lady, Michelle Obama azt, hogy szerinte miért kell férje újraválasztására szavazni.

"Nem felejtette el, hogy milyen volt, amikor elkezdtük" - hangoztatta Michelle Obama személyes hangvételű beszédében, amelyben az elnöki család felemelkedésének küzdelmes történetéből vezette le hallgatóságának, hogy férje cselekedeteit a kevésbé szerencsés honfitársainak boldogulása vezérli.

"Ebben az országban mindenkinek megadhatjuk az igazságos esélyt arra, hogy részesülhessen az amerikai álomból" - mondta a first lady, külön hangsúlyozva, hogy a szülőknek felelősséget kell viselniük a felnövekvő nemzedékekért.

Obama asszony felszólalása gyakorlatilag a tükörképét adta annak a beszédnek, amelyet a republikánus elnökjelölt felesége, Ann Romney mondott el a republikánusok múlt heti konvencióján. A feladat azonban most más volt, mint egy hete, vagyis nem Mitt Romney nehezen észlelhető szerethető oldalát kellett felcsillantani, hanem inkább azt kellett minél inkább háttérbe szorítani, hogy Obamának négy év alatt nem sikerült talpra állítania a gazdaságot.

A közönség személyes rokonszenve terén a Fehér Ház jelenlegi lakói magasan verik Romneyékat; Michelle Obama népszerűsége az AP hírügynökség és a GFK közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az összlakosság körében 64, a nőkében pedig 77 százalékos, a férje pedig 50:30 arányban vezet kihívójával szemben. Romneyt ezzel szemben a gazdaság ügyeiben tartják kompetensebbnek, ezért a közvélemény-kutatások szerint az elnökjelöltek között gyakorlatilag holtverseny alakult ki.

A kampányszereplésből a konvención kivette részét a tágabb elnöki család két másik tagja, Craig Robinson, Michelle Obama bátyja és Maya Soetoro-Ng, az elnök féltestvére is.

Noha a keddi tanácskozást Obama asszony beszéde koronázta meg, a vezérszónok hivatalosan Julián Castro, a texasi San Antonio polgármestere volt, akit pártjának emelkedő csillagaként emlegetnek. A mexikói származású Castro az első latin politikus, akit országos pártkonvención ekkora megtiszteltetés ért.

A szónok, csakúgy, mint a fist lady, azt hangoztatta, hogy bár Amerikában akár egy nemzedéken belül is van lehetőség a felemelkedésre - amire a saját példája is bizonyíték -, annak, hogy az egyéni siker megsokszorozódjék, az a záloga, hogy Obamát újraválasszák. A politikus szerint a republikánusok elégedettek azzal, hogy nem mindenkinek adatik meg az esély a boldogulásra. Castro emlékeztetett arra, hogy Obama megmentette az összeomlástól az amerikai autóipart, valamint az ország több nagybankját, hogy a hivatalba lépése óta 4,5 millió új munkahely keletkezett, és hogy az egészségügy reformjával az elnök olyan tettet hajtott végre, amellyel hét elődje is hiába próbálkozott.

A tanácskozáson felszólalói amellett érveltek, hogy Obama kapja meg a második négy évet a gazdaság talpra állításához. Ostorozták Romney üzleti múltját, mert a befektetők érdekét a munkavállalóké fölé helyezte, és bírálták, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni, mennyi adót fizetett az elmúlt években.

"Ha Mitt Romney lenne a Mikulás, akkor kirúgná a rénszarvasokat és kiszervezné a manókat" - fogalmazott Ted Strickland volt ohiói kormányzó.

A konvenció koreográfiájában a nők - akiknek rokonszenvét Romneynak a felmérések szerint nem sikerült elnyernie - már Michelle Obama felszólalása előtt is fontos szerepet kaptak. Nancy Pelosival, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetőjével az élen például nyolc olyan politikusasszony szólalt fel, akiknek idén meg kell küzdeniük az újraválasztásért.

Egy volt pilótanő, Tammy Duckworth, aki Irakban a helikopterét ért belövés miatt mindkét lábát elvesztette, és az egyik karján is megsebesült, arról beszélt, hogy életét az eltalált jármű személyzetének összefogása mentette meg. Kérte az amerikaiakat, hogy ők is fogjanak össze az Obama által elkezdett változások támogatásáért, továbbá álljanak ki a fogyatékosok és a katonák mellett. Egy fiatal anya, Stacey Lihn, akinek a lánya, Zoe két éve szívrendellenességgel született, azt mondta, hogy gyerekének Obama egészségügyi reformja nélkül nem lenne esélye a transzplantációra és a túlélésre.

A konvención megemlékeztek a Kennedy-klán utolsó "nagy öregjéről", a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátorról. A méltatást a 31 éves Joseph Kennedy, az 1968-ban meggyilkolt volt igazságügyi miniszter, Robert Kennedy unokája mondta el. A szónok a Kennedy család "hátországában", Massachusetts államban pályázik a képviselőségre.

Bejátszottak egy felvételt, amely Romney és Edward Kennedy 1994-es tévévitájáról készült. A jelenlegi republikánus elnökjelölt akkor Kennedy szenátori székét akarta elhódítani. Romney végül, 41:58 százalék arányban, alulmaradt Kennedyvel szemben, amit a jelenlévők üdvrivalgással nyugtáztak.

Jimmy Carter videoüzenetében biztosította támogatásáról az Obamát. A volt elnök, aki szeptemberben tölti be a 88. évét, azt hangsúlyozta, hogy jelenlegi utódja az elmúlt négy esztendő minden "győzelmét" a republikánusok "keserű, hajthatatlan és példátlanul pártos ellenállása" ellenére aratta.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!