Időjárás-jelentés – 2014. augusztus 30.

Budapest, 2014. augusztus 30., szombat (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

A mediterrán térségben tovább tart a nyári meleg. A Földközi- és az Égei-tenger menti országokban döntően anticiklonális hatások érvényesülnek; napos, meleg, száraz az idő. A legmelegebb órákban 30, Görögországban 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, Dél-Spanyolországban néhol 40 fokot is mérnek. Jóval mérsékeltebb a felmelegedés a kontinens északi felén. Északnyugat- és Északkelet-Európa felett is egy-egy ciklon örvénylik, amelyek területén viszonylag sok a felhő, eső, zápor több helyen is előfordul. Az Észak-Baltikum, illetve Finnország területén néhol még a 15 fokot sem éri el, másutt többnyire 20 és 25 fok között változik a maximum-hőmérséklet.

Az északnyugat-európai ciklon frontrendszere vasárnap a Kárpát-medencét is megközelíti; estig egyre nagyobb terület fölé nedvesebb levegő érkezik, de a hőmérséklet alakulásában még lényeges változás nem várható.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Vasárnap délutánig északnyugaton, északon gyengébben és erősebben felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, ott helyenként zápor, kis valószínűséggel északnyugaton zivatar is lehet. Délen és keleten alapvetően napos idő várható, csapadék nem valószínű. Vasárnap délutántól északnyugat felől egyre nagyobb területen erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ekkor a Dunántúlon már több helyen lehet zápor, főként délnyugaton zivatar.

A változó irányú szél csak zivatar környezetében erősödik meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 28 fok között várható.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s