Időjárás-jelentés – 2014. augusztus 24.

Budapest, 2014. augusztus 24., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A kontinens keleti és nyugati, délnyugati részén egy-egy anticiklon alakítja az időjárást. Emiatt ezeken a helyeken jobbára napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől Közép-Európán át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig egy észak-déli irányban hosszan elnyúló frontzóna található. Ennek mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. A hőmérséklet csúcsértéke szárazföldünk északi harmadán már csak 13, 20 fok között változik. Dél felé haladva egyre melegebb az idő, de 25 fok fölé csak a mediterrán tájakon emelkedik a hőmérséklet. Európa legmelegebb része Spanyolország déli része, illetve Görögország, ahol a délutáni órákra 30, 36 fokig melegszik fel a levegő. A Kárpát-medencében is változékony, szeles időt okozó, fent említett frontzóna vasárnap elhagyja térségünket, mögötte hétfőn már egy köztes anticiklon alakítja időjárásunkat.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap délután keleten, északkeleten csökken a felhőzet, és kisüt a nap, másutt a felhőátvonulások mellett többórás napsütés valószínű. Néhol futó zápor, északkeleten esetleg zivatar előfordulhat. Estefelé és éjszaka az ország délnyugati felén lehet több felhő, máshol nagyrészt derült lesz az ég. Hajnalra főleg az Északi-középhegységben és északkeleten párásság, foltokban köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződhet. Hétfőn délelőtt a felhősebb helyeken is egyre többfelé kisüt a nap, délután a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Vasárnap az északnyugati szelet napközben többfelé erős, a Dunántúli-középhegységben, a főváros környékén, valamint az Északi-középhegység nyugati felén viharos széllökések kísérik, majd éjszakára jelentősen mérséklődik a légáramlás. Hétfőn többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6, 11 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19, 23 fok között várható.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s