Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés
Budapest, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

Észak-Oroszországtól a Balti-tengeren, Lengyelországon és Erdélyen át egészen a Jón-tengerig hosszan elnyúló hullámzó frontálzóna osztja ketté kontinensünk időjárását. Hatására Európa keleti felén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Az Urál előterében és Nyugat-Európa fölött ugyanakkor egy-egy anticiklonnak köszönhetően derült, napos, eseménytelen az időjárás. Kontinensünk leghidegebb vidéke jelenleg az Alpok térsége, ahol csak 3, 10 fokig melegszik fel a levegő, míg a legmelegebb a Kelet-európai-síkság középső területei, ahol 24, 30, illetve az Ibériai-félsziget nyugati és déli fele, ahol 29, 34 fok között alakul a délutáni hőmérséklet.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb levegő áramlik, pénteken már többnyire napos idő ígérkezik.

Várható időjárás péntek estig:

Csütörtökön a Dunántúlon és a középső területeken kevés felhő, sok napsütés várható. Délutántól keleten is csökken a felhőzet, és mindenütt megszűnik a csapadék. Pénteken túlnyomóan derült, napos idő lesz, csak keleten lehet kevés gomolyfelhő. Csapadék sehol sem valószínű. A többfelé erős, néhol viharos északi, északnyugati szél délutántól jelentősen mérséklődik. Pénteken a Tiszántúlon helyenként megélénkül az északkeleti szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 6 fok között alakul, de a Dunántúlon több helyen talaj menti fagy is várható.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 17, 21 fok között valószínű.

– MTI –