Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa partjaitól a Német-lengyel-alföldön, a balti államokon át egészen Északkelet-Skandináviáig éles hőmérsékleti különbséggel jellemezhető frontrendszer húzódik. A front mentén többfelé esik az eső, a Skandináv-félszigeten helyenként havazik. A front mögött, az északi, északnyugati területekre hideg levegő áramlik, ott a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé a 10 fokot sem éri el. A kontinens középső és keleti vidékei fölött azonban még a meleg levegő hatása érvényesül; a Kárpát-medencében, a Balkán-félszigeten, Ukrajnában többfelé mérnek 25 fok feletti hőmérsékletet.

Hétfő estig az említett frontrendszer kelet felé mozdul el; a szárazföld középső részein is több fokkal mérséklődik a felmelegedés, és csapadékra is számítani lehet.

Várható időjárás hétfő estig:

A déli óráktól nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és éjszaka valamint hétfőn erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délután, estefelé a Dunántúlon zápor, néhol zivatar is kialakulhat, majd az éjszaka második felétől sokfelé várható eső, zápor, hétfőn délkeleten még egy-egy zivatar is lehet. Vasárnap a délnyugati szél többfelé megerősödik.

Hétfőn a Dunántúlon már időnként megerősödő északnyugati szél várható, másutt a délnyugati szél csak este fordul északnyugatira.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15 és 21 fok között várható.

– MTI –