Idő előtt távozott a várkapitány Diósgyőrből

Akt.:
Kismartoni Péter egy korábbi interjú közben u
Kismartoni Péter egy korábbi interjú közben u - © Fotó: hirek360.h
Miskolc – Nagy tervekkel érkezett anno Diósgyőrbe, de be kellett látnia, hogy más a realitás.

Az egész országot bejárta a hír év elején, mikor korabeli nyelvezettel megfogalmazott hirdetéssel kerestek új munkaerőt a Miskolci Kulturális Központ berkeibe.

Sokan pályáztak

Hazánk számos pontjáról érkeztek a pályázók a Miskolc Holding által tartott válogatásra, ahol végül Kismartoni Péter lett a befutó, aki történész és olasz szakos diplomával rendelkezik, évtizedeket töltött multinacionális környezetben. Korábbi feladatai közé a kommunikáció, a rendezvényszervezés, a marketing, a brandépítés és annak menedzselése tartozott. A januári sajtónyilatkozatai azt tükrözték, nagy lelkesedéssel jött a borsodi megyeszékhelyre a fővárosban élő férfi. Pár hónapja még azt nyilatkozta, mindent megtesz azért, hogy turisztikai fellegvárrá nőjön a szóban forgó erőd, mégis rövidre sikerült miskolci pályafutása: a napokban távozott a várból és a városból.

Másra számított

– Sajnálom, de így kellett döntenem. Nagy tervekkel érkeztem, de be kellett látnom, más a realitás. Nem várkapitány, történész, hanem hadi­tornász kell ide sajnos, de nevezhetjük hagyományőrnek, középkori fegyverest újrajátszónak, hadiéletmód-­bemutatónak, nincs erre egységes terminológia – sorolta Kismartoni Péter arra utalva, hogy eredeti elképzeléseihez képest csak kirakat-pozíciót töltött be és nem kapott elegendő mozgásteret, nem önálló döntésekre jogosult kulturális szakemberként, hanem jelmezes alkalmazottként dolgozhatott csupán.

– Más elképzeléseink voltak a vár vezetésével és funkciójával kapcsolatban – tette hozzá.

A szezon közepén

Kerestük a kulturális központ vezetőjét, Tallósné Novák Irént is, de nem kívánt nyilatkozni. Mindössze annyit mondott, hogy nem Kismartoni Péter mondott fel, hanem közös megegyezéssel ért véget a férfi munkaviszonya. Az igazgató szerint nincs ebben semmi rendkívüli, hisz nem mindenki viseli jól az ilyen munkakört, ahol gyakran hétvégén, ünnepnapokon vagy éjjel is dolgozni kell, miközben mások pihennek, szórakoznak és kikapcsolódnak.

A szezon még javában tart, pár hét múlva kezdődik a Középkori Forgatag, egyelőre nem tudni, hogyan pótolják a várkapitányt, vagy hogy akarják-e pótolni egyáltalán.

JA


A Diósgyőri vár új kapitánya a történelem szerelmese
Miskolc - A Diósgyőri vár új kapitánya egy roppant izgalmas figura. Eltöltött közel 30 évet az autóiparban, közben pedig hobbiként megélte a lovagi hagyományőrzést. Szemmel láthatóan lubickol új feladatkörében, és már most nagy tervei vannak a várral kapcsolatban. Kismartoni Péterrel beszélgettünk m...

Miskolc - Kismartoni Péter lett a Diósgyőri vár és Lovagi Tornák tere vezetője 2018 januárjától. A Diósgyőri vár vezetői álláshelyére kiírt felhívásra csaknem 60 szakember jelentkezett az ország minden részéről. Kismartoni Péter 57 éves, végzettsége történész, a József Attila Tudományegyetemen...