Idióta kérdésekkel nem foglalkozna az OVB

A kisebb parlamentről dönthetünk, a több házastársról nem. Az OVB a népszavazási törvény vagy a választási eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményezi, hogy ne kelljen komolytalan kérdéseket tárgyalnia.

Hatvan népszavazási kérdésből mindössze egyet hitelesített az Országos Választási Bizottság. 5:3 arányban hitelesítette az OVB azt a kérdést, miszerint ‘Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2010-es általános országgyűlési képviselőválasztáskor 193 parlamenti képviselő kerüljön megválasztásra a jelenlegi 386 helyett?’.

Az OVB ezt az egyetlen kérdést hitelesítette az előterjesztett hatvanból. A testület 5-2 arányban elutasította az ‘Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson az azonos neműek házasságának lehetővé tétele érdekében?’ kérdés hitelesítését. A vitában elhangzott, hogy az Alkotmánybíróság a házasság fogalmát korábban úgy értelmezte, hogy az a nő és a férfi életközössége.


"Az OVB a kormány
elõretolt helyõrsége"
A választási bizottság
kormány által delegált tagjai "hajmeresztõ"
jogi érvekkel próbálták igazolni, hogy az OVB-re
nem érvényesek az Alkotmánybíróság
döntései – állítja Deutsch-Für Tamás,
aki szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy áttekinthetetlenné,
érthetetlenné tegye a népszavazás körül
kialakult helyzetet. Deutsch szerint az Országos Választási
Bizottságot a kabinet "kormányzati szervként,
elõretolt helyõrségként" mûködteti.

Deutsh-Für Tamás szerint ma már arról lehetne
beszélni, hogy mi lett a népszavazás eredménye,
ha a kormány nem próbálta volna meg "az alkotmányos
intézményeket legyengítõ, a demokrácia
kereteit szétfeszítõ" akciósorozattal
késleltetni vagy megakadályozni a népszavazást.

Az elutasított kérdések között szerepelt a következő is: ‘Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson annak érdekében, hogy egy embernek egyidejűleg több házastársa lehessen?’.

Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar jogrendben a Büntető törvénykönyv tiltja a bigámiát, ami azt jelenti, hogy alapvetőnek a monogámiát tekintik.

Elég a nevetséges kérdésekből

Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar jogrendben a büntető törvénykönyv tiltja a bigámiát, ami azt jelenti, hogy alapvetőnek a nmonogámiát tekintik.

Az ülésen Szoboszlai György felvetette, az OVB forduljon az Országgyűléshez azzal a kéréssel, miszerint úgy változtassák meg a választójogi törvényt, hogy a testületnek ne kelljen nagy számú komolytalan kérdéssel foglalkoznia.

Az egyre több meggondolatlan és szinte nevetséges felvetés lejáratja a népszavazás intézményét, magát az OVB-t és ellehetetleníti a testület munkáját. A testület tagjai úgy döntöttek, hogy következő ülésükön foglalkoznak ezzel a kérdéssel.