Idén több pénz jut turizmusfejlesztésre – több pályázatot is kiírnak

A Regionális Fejlesztési Programokból (ROP) és az Új Magyarország Fejlesztési Tervből (ÚMFT) is több fejlesztési forrás jut célzottan a turizmusfejlesztésre 2007-ben. Idén műemlék-gyógyfürdők felújítására, régiók turisztikai fejlesztésére és kulturális turisztikai rendezvények támogatására írnak ki pályázatot április második felében – mondta el Lamperth Mónika, az önkormányzati és területfejlesztési miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az úgynevezett Turisztikai Célelőirányzat (TC) 9,6 milliárd forintos keretéből turisztikai marketingre 4,6 milliárd forintot fordítanak, ennek kétharmadát külpiacira.

Több pályázatot írnak ki turizmusfejlesztésre: műemlék-gyógyfürdők rekonstrukciójára 1,8 milliárd forintot, regionális turisztikai fejlesztésekre 890 milliót, valamint kiemelt kulturális turisztikai rendezvények támogatására 200 milliót fordít minisztérium a TC-ből. A Nemzeti Kulturális Alap egyébként további 100 millió forinttal támogatja a kiemelt rendezvényeket – mondta a miniszter. Az ezekről szóló pályázatokat április második felében írják ki – tette hozzá Lamperth Mónika.

A tárca vezetője arról is beszélt, hogy a sport és a turizmus között a korábbinál szorosabb együttműködésre törekednek. A sportrendezvények turisztikai hatására tekintettel 174 millió forintos keretösszeget szánnak ezek támogatására.

Idén 324 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrást kap az ágazat a ROP-okból, valamint a nemzeti fejlesztési terv forrásaiból is több mint másfélszer annyit szánnak turizmusfejlesztésre, mint ezelőtt – mondta Lamperth Mónika.

Lamperth Mónika arról is beszámolt, hogy tavaly az előző évhez képest 4,8 százalékkal nőt az az összeg, amit külföldiek költöttek turisztikai szolgáltatásokra Magyarországon. Ez 3,6 milliárd eurót jelentett a magyar idegenforgalomnak – mondta a miniszter. Kiemelte: a külföldiek érdeklődése megnövekedett a magyar wellness szállodák és gyógyfürdők iránt. Ez mutatja azt, hogy milyen irányba kell fejleszteni a hazai szolgáltatásokat.

A belföldi turizmus bővülése mellett ugyanakkor csökkent a magyarok által külföldön elköltött összeg. Ennek eredményeként a turisztikai egyenleg jelentősen, csaknem 40 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy 2005-höz képest 380 milliárd forinttal több bevétel származott az idegenforgalomból – fejtette ki a önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője.