Idén több Békejel is lesz az országban

Békejel
Békejel
Idén a szokásoktól eltérően már nem csak a budapesti Hősök terén, hanem más fővárosi és vidéki helyszíneken is kirakják az élő, fáklyás békejelet március 17-én, szombaton.

A Humanista Mozgalom a megmozdulással az emberek figyelmét szeretné felhívni a világban dúló háborúkra és a terrorizmusra. A Humanista Mozgalom negyedszer szervezi meg akcióját Magyarországon, amely egy világméretű békekampány része. Idén március 17-én világszerte egyszerre csaknem 70 helyszínen formázza meg a békejelet több tízezer, fáklyát tartó ember. A magyarországi esemény délután öt órakor kezdődik és egyszerre több helyszínen zajlik.

A szokásos, budapesti Hősök terén kívül idén először a gellérthegyi Filozófia Kertjében, a margitszigeti nagyréten és a Bazilika mögötti Szent István téren, valamint Egerben és Selypen is megtartják a csendes békedemonstrációt. Az akcióra 4350 embert várnak, hogy eljusson a béke üzenete a döntéshozókhoz. A szervezők nem tartanak attól, hogy bárki megzavarja majd a rendezvényt. A rendezőgárda felkészült arra, hogy esetleg rendbontók zavarnák meg a békeakciót, de ennek az esélyét idén is minimálisra taksálják. Az elmúlt években is volt egy-két feszült pillanat, de sohasem történt baj – mondta a Független Hírügynökségnek Szigeti Balázs, a Békejel rendezvény szóviivője.

A világban jelenleg legalább negyven fegyveres konfliktus van és ennek évről-évre legalább félmillió ember esik áldozatául. A világméretű akció részeseként a Humanista Mozgalom is erre irányítja rá a figyelmet. A békés felhívással egyidejűleg követeléseik is vannak, ilyen például az atomfegyverek gyártásának leállítása, a meglévő arzenál leszerelése az ENSZ égisze alatt, illetve a külföldi katonai missziók felszámolása és a kormányoktól is békepolitikát várnak el. Szigeti Balázs, a Békejel szóvivője úgy fogalmazott: nem a mi követeléseink utópisztikusak, hanem a világban zajló háborúk az abszurdak.