Idén több Békejel is lesz az országban

Idén a szokásoktól eltérően már nem csak a budapesti Hősök terén, hanem más fővárosi és vidéki helyszíneken is kirakják az élő, fáklyás békejelet szombaton. A Humanista Mozgalom a megmozdulással az emberek figyelmét szeretné felhívni a világban dúló háborúkra és a terrorizmusra.

A Humanista Mozgalom negyedszer szervezi meg akcióját Magyarországon, amely egy világméretű békekampány része. Idén március 17-én világszerte egyszerre csaknem 70 helyszínen formázza meg a békejelet több tízezer, fáklyát tartó ember. A magyarországi esemény délután öt órakor kezdődik, és egyszerre több helyszínen zajlik. A szokásos, budapesti Hősök terén kívül idén először a gellérthegyi Filozófia Kertjében, a margitszigeti Nagyréten és a Bazilika mögötti Szent István téren, valamint Egerben és Selypen is megtartják a csendes békedemonstrációt. Az akcióra 4350 embert várnak, hogy eljusson a béke üzenete a döntéshozókhoz.
A szervezők nem tartanak attól, hogy bárki megzavarja majd a rendezvényt. A rendezőgárda ennek ellenére felkészült az esetleges rendbontásra, de ennek az esélyét idén is minimálisra taksálják. Az elmúlt években is volt egy-két feszült pillanat, de sohasem történt baj – mondta a Független Hírügynökségnek Szigeti Balázs, a Békejel rendezvény szóvivője.

A világban jelenleg legalább negyven fegyveres konfliktus van, és ennek évről-évre legalább félmillió ember esik áldozatául. A világméretű akció részeseként a Humanista Mozgalom is erre irányítja rá a figyelmet.
A békés felhívással egyidejűleg követeléseket is megfogalmaznak. Iyen az atomfegyverek gyártásának leállítása, a meglévő arzenál leszerelése az ENSZ égisze alatt, illetve a külföldi katonai missziók felszámolása. A szervezők a kormányoktól is békepolitikát várnak el. Szigeti Balázs, a Békejel szóvivője úgy fogalmazott: nem a mi követeléseink utópisztikusak, hanem a világban zajló háborúk az abszurdak.