Idén nem a zsűri, hanem a közönség kegyeiért versengenek Nagyszakácsiban

Elkezdődött a Királyi Szakácsverseny Nagyszakácsiban. A csütörtök óta tartó Királyi Szakácsok Találkozójának ez a leglátványosabb része. Ezúttal azonban nem lesz verseny, a Mátyás és Zsigmond korabeli ételekkel a közönséget próbálják lenyűgözni a résztvevők.

Immár 15. alkalommal rendezik meg a Királyi Szakácsok Talákozóját a Somogy megyei Nagyszakácsiban. Csütörtök óta főnek és sülnek a legfinomabb ételek a faluban – mondta el Császár Bíró János, szervező.

A háromnapos rendezvénysorozat legnagyobb attrakciója a Királyi Szakácsverseny szombaton 10 órakor kezdődött. Gólyalábasok, zászlóforgatók, mutatványosok, bajvívók és lovas íjászok felvonulásával indult a program. A korábbi évek győztes szakácsai sütnek-főznek a látogatók előtt. Kizárólag a XIV-XV században használt alapanyagokból, fűszerekből korhű techológiával készített ételek kerülhetnek a királyi asztalra. Idén nem a díj és a cím, hanem a közönség elismerésének az elnyerése a cél. Miután elkészülnek a finomságok, megvendégelik a látogatókat. Tíz királyi szakács érkezett a rendezvényre, a korábbi 14 győztes közül ugyanis többen külföldön élnek, egy szakács pedig már elhunyt. Szombaton délután ötkor kezdődik a szakácsok felvonulása. Ekkor adják át a Királyi Borász címet is Bock József villányi borásznak.

A legkülönfélébb ízekkel készültek: erdélyi, horváth ételek is lesznek, de Zala, Baranya megyéből és a környékről is érkeztek szakácsok. Van, aki szobrot készít gyümölcsből, zöldségből, míg mások az egyéni fűszerezéssel próbálják különlegessé tenni ételeiket.