Idén még biztosan számít az ösztöndíj a gázártámogatásnál

Döntés még nincs, de idén már biztosan nem változik a gázártámogatási rendszer, így továbbra is jövedelemnek számít majd a tanulmányi ösztöndíj a gázártámogatási rendszer elbírálásánál. Schranz Edit, a szociális -és munkaügyi minisztérium szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, egyelőre gyűjtik a tapasztalatokat az új gázártámogatási rendszer működéséről, ezeket a követekező gázártámogatási igény benyújtása, azaz év vége előtt összesítik majd és szükség esetén módosítják a rendeletet. A HÖOK február közepén kezdeményezte a szakminiszternél a rendelet módosítását.

A HÖOK az ösztöndíj jövedelmi beszámítása mellett, azt is kifogásolta, hogy az albérletben lakó diákok nem kaphatnak gázártámogatást, ha a szüleik otthonában már igénybe vették az ezzel járó kedvezményeket, holott mindkét helyen fogyasztónak számítanak. Ez utóbbi kérdésben azonban Schranz Edit szerint nincs remény a változtatásra, mint mondta más szociális támogatásokhoz hasonlóan a gázártámogatást is csak egyszer lehet igénybe venni.

A hallgatók szerint viszont a döntéshozóknak figyelembe kellene venniük, hogy az albérletben élő egyetemista vagy főiskolás csak papíron él önálló életet, valójában még mindig a szülei tartják el, ezért mindkét helyen fogyasztónak számít.