Idén már várják a szőlőt: folyik az építkezés Tokaj-Hegyalján

Hercegkúton már majdnem állnak az épületek
Hercegkúton már majdnem állnak az épületek - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Bodrogkisfalud, Hercegkút, Tokaj – A hercegkúti közösségi borászat már kinőtt a földből, Kisfaludon dolgoznak.

A 37-es főúton közlekedők a bodrogkisfaludi elágazás környékén lázas építkezést láthatnak az utóbbi hetekben. Az építkezés része a Tokaji Borvidék Közösségi Infrastruktúra projektjének, amelyről korábban lapunkban már írtunk, igaz, akkor még csak a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. által felvázolt, a közösségi borászatok kialakításáról szóló tervekről.

A bor elkészítése literenként 80 forintra jöhet majd ki.” Kalocsai László

hercegkut_boraszat_650

Már majdnem állnak

A jelek szerint azonban a terv már a megvalósulás fázisába lépett, hiszen Hercegkúton már majdnem állnak a közösségi borászatnak helyet adó épületek, és Bodrogkisfalud térségében is elkezdődtek a terepmunkák. A régi beton­elemgyár épülete ma már csupán egy váz, ide a borászaton kívül egy logisztikai központot is terveznek. A harmadik üzem beruházása pedig hamarosan indul Tállyán – tudtuk meg Kalocsai Lászlótól, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnökétől.

– Ez része annak a folyamatnak, amelynek révén a kisebb szőlőterülettel rendelkező termelők is borkészítőkké válhatnak – mondja Kalocsai László. – Bodrogkisfaludon létrehozunk egy logisztikai központot, amelyben majd minden olyan eszközt be lehet a nonprofit szervezeten keresztül szerezni, amire a tokaj-hegyaljai szőlészeknek és borászoknak szüksége lehet. Hercegkúton pedig elképzeléseink szerint az idei szüret szőlőjét már fogadni tudják a közösségi borászatban. A gazdák választhatnak, csak a préselést bízzák a feldolgozóra és a mustot maguk érlelik borrá, vagy pedig a borkészítést is az üzemekre bízzák majd.

Kalocsai László elmondta, ha egy termelő a három borászat bármelyikébe viszi a szőlőjét, akkor a palackozással együtt a bor elkészítése literenként körülbelül 80 forintra jöhet majd ki.

25 ezer hektoliter

Ugyan azt hangsúlyozzák, kis tételeket is fogadnak majd, de azt tudni kell, a legkisebb mennyiség, amit szőlőből egy termelőtől fogadnak majd, az 30 mázsa. Ekkora mennyiség Tokaj-Hegyalján nagyjából félhektárnyi területen terem meg.

A három tervezett közösségi borászat összkapacitása a tervek szerint 25 ezer hektoliteres lesz. Ebből 10-10 ezer hektoliter lesz a jövőre induló tállyai és bodrogkisfaludi kapacitása, 5 ezer hektoliter pedig a már idén beinduló hercegkúti üzemé.

ÉM-BG