Idén már heten haltak meg szénmonoxid-mérgezésben Budapesten

Idén eddig heten haltak meg szénmonoxid-mérgezésben Budapesten, közülük egy ember már az őszi fűtési szezonban vesztette életét. Tavaly 11 embert ölt meg a gyilkos gáz a fővárosban.

A rendőrség keddi közleményében arra figyelmeztet, hogy az őszi és téli időszakban nem szabad megfeledkezni az esetleges tragédiák megelőzéséről, a magas szén-monoxid-koncentráció ugyanis rövid időn belül halált okoz. A szervezetbe kerülő CO mértékétől függően fejfájás, szédülés, hányinger, görcsök lehetnek a mérgezés tünetei.

A halálos kimenetelű CO mérgezés két okra vezethető vissza: az égési és a szellőzőlevegő hiánya, illetve a meglévő nyílások szabálytalan elhelyezése, lezárása, valamint az, hogy elmarad a készülék évenként esedékes karbantartása, tisztítása. A BRFK szerint az üzemeltetők nem ismerik az általános érvényű, illetve a gyártók által előírt kezelési tudnivalókat. Sok esetben nem figyelnek erre, és megfeledkeznek a karbantartásról, illetve az üzemi feltételek ellenőrzéséről. A halálos CO mérgezések elszaporodásáért az emberi mulasztások és a hozzá nem értés tehető felelőssé.

Idén eddig csak a fővárosban heten haltak meg szénmonoxid-mérgezésben, közülük egy már az őszi fűtési szezonban. Tavaly Budapesten összesen 11 emberrel végzett a mérgező gáz.

A rendőrség szerint ajánlott a szénmonoxidmérő készüléket minél lejjebb elhelyezni a falon. Emellett nem szabad megfeledkezni a kémények felülvizsgálatáról sem, csak úgy, mint a gázkészülékekéről. Az új berendezések bekötését pedig engedéllyel rendelkező szakemberre kell bízni. Ezen felül érdemes beszerezni egy szénmonoxid-érzékelő készüléket, amely ugyan nem tűzvédelmi előírás, viszont életet menthet.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek