Idén már elsőfokú ítélet születhet a miskolci “fészekrakós” ügyben

Akt.:
„Fészekrakós” tárgyalás - illusztráció
„Fészekrakós” tárgyalás - illusztráció
Borsod-Abaúj-Zemplén – A vádlottak száma 289, és 50-nél több ügyvéd működik közre a büntetőperben.

Sajátos esetként tárgyalja a Miskolci Törvényszék a „szocpolos” és a „fészekrakós” ügyeket. Közös sajátosságuk, hogy valamennyi ügy a lakhatási feltételek biztosítását, illetve otthon­teremtést célzó állami támogatások jogosulatlan megszerzésére irányult.

Ügyvédek, értékbecslők

Jellemzőjük a vádlottak kiemelkedően magas száma, hiszen általában köztük vannak a szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek, ügyvédi irodák alkalmazottai, pénzintézeti alkalmazottak, ingatlan-értékbecslést végzők, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást kiállítók, hitelközvetítők, az ingatlant eladó, vásárló, építtető személyek.

Szintén ezen ügyek közös momentuma, hogy ingatlanvásárláshoz vagy -építéshez, -építtetéshez vesznek igénybe – arra jogosulatlanul – különböző állami támogatásokat, hiteleket: vagy „fészekrakó” program keretében nyújtott hitelt vagy szociálpolitikai támogatást. A hitelt felvevő személyek azt nem, vagy csak nagyon rövid ideig törlesztették.

Kedvezmény megszerzése

Különböznek azonban az ügyek abban, hogy amíg a szocpolos csalásos ügyekben a bűncselekmény célja kizárólag az állami lakásépítési támogatás jogosulatlan megszerzése volt pénzintézeti hitel felvétele nélkül, addig a „fészekrakós” ügyekben a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezmény megszerzése mellett állami kezességvállalással támogatott jelzálog­alapú hitel megszerzésére is irányult. A szocpolos ügyekben lakások építése, míg a „fészekrakós” ügyekben lakások vásárlása valósult meg.

A legnagyobb, jelenleg folyamatban levő „fészekrakós” ügy: a dr. B. M. és társai ellen „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt” indult büntetőügy.

Ötvennél több védő

Az ügyben ebben a hónapban folyamatos ügyészi perbeszéd várható. A tervek szerint holnap teszi meg az ügyész a büntetés kiszabására vonatkozó indítványát. Október 5-én a védők kezdik meg a perbeszédeket. Ez – mivel 50-nél több védő szerepel az ügyben – december végéig fog tartani. A vádlottak száma 289, ami nem növekedhet, mert a bizonyítási eljárás már befejeződött. Az eljáró bíró szerint ez az ügy az év végére befejeződhet.

– Szaniszló Bálint –


Befejezett ügyek

Több, a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Járásbíróság előtt „fészekrakós” büntetőügy, így G. G. F. és társai, R. Gy. és társai, dr. K. M. és társai, Ó. R. és társai, G. I. és társai, továbbá H. E. és társai ellen folyamatban volt büntetőügyek már befejeződtek.

Harmincezer oldal nyomozati anyag

Az F. B. L.-né és társai ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult 93 vádlottal szemben folyamatban lévő ügyben (encsi szocpolos ügy) a vádlottak kihallgatása, illetve a tanúk döntő többségének kihallgatása, továbbá a közel harminc­ezer oldal nyomozati anyag ismertetése már befejeződött. Jelenleg további, korábban mulasztó tanúk meghallgatása van folyamatban, továbbá szakértői bizonyítás szükségessége merült fel (ügyészi és védői indítványra). A szakértői bizonyítás nagy terjedelmű, jelenleg annak az indítványozók általi pontosítása van folyamatban. Az esetleges – a bíróság még hivatalosan nem rendelkezett annak elrendeléséről, a pontosításra figyelemmel – szakértői bizonyítás megtörténtét és a hátralévő tanúk meghallgatását követően lesz a törvényszék abban a helyzetben, hogy a még nem ismertetett iratok iratismertetésére, a perbeszédekre, illetve érdemi határozat meghozatalára kerülhessen sor.
hirdetés


hirdet�s