Idén is TechCsajok lepték el az Agórát

Akt.:
A műszaki és természettudományos pályák szépségeivel ismerkedhettek középiskolás lányok a TechCsajok rendezvényén az Agórában
A műszaki és természettudományos pályák szépségeivel ismerkedhettek középiskolás lányok a TechCsajok rendezvényén az Agórában - © Fotó: Matey István
Debrecen – Közel 300 debreceni középiskolás lány vett részt a TechCsajok elnevezésű rendezvényen szerdán délelőtt a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban. A program célja, hogy népszerűsítsék a lányok körében a műszaki és természettudományi pályát.

Nők zsivajától volt hangos az Agóra Tudományos Élményközpont szerda délelőtt. Közel 300 debreceni középiskolás lány vett részt a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kezdeményezett TechCsajok című rendezvénysorozat itteni állomásán.

– Mindegyik német nagyvállalat, amely Debrecenben épül fel a következő években, elsősorban műszaki végzettségű, természettudományos ismeretekkel rendelkező fiatalokhoz is szól. Én arra szeretnék kapacitálni benneteket, hogy a részben itt felkeltett érdeklődés és tanulmányaitok alapján természettudományokra építő életpályát válasszatok – mondta a megnyitón Papp László polgármester.

tc3Fotó: Matey István

A Debreceni Egyetemre jelentkezők és felvettek között, karokra lebontva és a műszaki területre kihegyezve 14 karból négy olyan van, amelyben a nők aránya jóval alacsonyabb, mint a férfi hallgatóké. A legfeltűnőbb a különbség az informatika területén.

Növelnék az arányt

– Az intézmény legfontosabb stratégiája, hogy a műszaki területet fejlesszük, mégis csak 20-25 százalék között van az oda felvett nők aránya. Semmi mással nem tudom magyarázni, mint ro­ssz beidegződéssel, előítélettel, eleve nem választják ezt a területet, holott éppen egyetemi kollégáktól is hallom, hogy sok területen még helye is lenne, és indokolt a női gondolkodás megjelenése – hangsúlyozta dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

tc-2Fotó: Matey István

– Nagyon fontos megmutatni a lányoknak, hogy a természettudományok nem félelmetesek, a mérnöki pályák nem nehezek. Élvezetesek tudnak lenni, és megtalálhatják benne az örömüket – mondta dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, délkelet-európai vezetője és a rendezvény támogatója.

ND