Idén is támogatja a gázművek a fővárosi fűtéskorszerűsítést

A Fővárosi Gázművek Zrt. idén 50 millió forint támogatást nyújt a fűtéskorszerűsítési programban résztvevő fővárosi kerületeknek. A csütörtökön aláírt megállapodás szerint kerületenként 5-10 millió forint, míg családonként 150-200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást ad a közüzemi vállalat.

A gázművek által adott teljes támogatási keret idén – a tavalyihoz hasonlóan – csaknem 50 millió forint, ehhez az összeghez az önkormányzatok is hozzájárulnak, illetve a lakóknak is kell önerőt felmutatniuk – ezt Vasanits Dezső, a Fővárosi Gázművek Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta el, miután hat fővárosi kerület vezetője aláírta az újabb egy évre szóló megállapodást. A társaság vezetője hozzátette: az a céljuk, hogy azok, akik még nem vezették be a gázt, vagy szeretnék korszerűsíteni elavult fűtési rendszerüket, a cég és a kerület segítségével megtehessék ezt.

Az önkormányzatok rászorultsági alapon döntenek a támogatás odaítéléséről. A programban az I., III., a VII., a XIII., a XV., a XIX. és a XX. kerület vesz részt. A gázművek családonként legfeljebb 200 ezer forinttal támogatja a központi fűtési rendszer (cirkó, kazán) kiépítését, míg az egyedi, konvektoros rendszer telepítéséhez maximum 150 ezer forinttal járul hozzá.

A 2000-ben Újpalotán megkezdett vezeték-felújítási program célja az, hogy a gázművek a kerületi önkormányzatok részére rendelkezésre bocsátott forrásokkal – anyagilag is elősegítse a társasházak alap- és felszálló-vezetékeinek rekonstrukciós munkáit. Ehhez a gázművek kerületenként 5-10 millió forinttal járul hozzá. A támogatáshoz a lakóközösségek pályázat útján juthatnak hozzá, itt azonban nem határozták meg az igényelhető támogatás felső értékét.

A Fővárosi Gázművek Zrt. az elmúlt hét évben összesen több mint 200 millió forint támogatást nyújtott az önkormányzatok felújítási célú alapjainak működtetéséhez. Ebből 2005-ben 1000, míg tavaly már 1300 épület fűtésrendszerét korszerűsítették.