Idén is látványos, de olcsóbb lesz a március 15-i ünnepi program

A tavalyinál több programmal várják a szervezõk az érdeklõdõket a március 15-i nemzeti ünnep rendezvényein – áll a Kormányszóvivõi Iroda csütörtöki közleményében.

Az állami programok bruttó 185 millió forintba kerülnek, amely 30 millióval kevesebb, mint 2009-ben volt. Takarékossági okokból ezúttal nem lesz ünnepi gálamûsor a Mûvészetek Palotájában.

A hagyományos ünnepi események – mint a zászlófelvonás, vagy a Nemzeti Múzeum lépcsõjén tartott elõadás – mellett a “Március 15. – Közös Tavaszunk” rendezvénysorozat több, gyerekeknek, családoknak szóló programmal emlékezik meg az 1848-as forradalom és szabadságharc hõseirõl. Március 9-tõl látogathatják az érdeklõdõ iskolás csoportok, családok az elmúlt években is nagy sikerû történelmi játszóházat. Napközben Nyitott Filmstúdió várja a Nemzeti Múzeum kertjébe látogatókat, akik a múzeum lépcsõjén 1848-as, korabeli jelmezekbe öltözve játszhatják el és örökíthetik meg filmen a forradalom és szabadságharc fontosabb eseményeit. A Múzeumkertben emellett az egykori katonaéletre emlékeztetõ szabadtéri kiállítás, toborzó és táncház is várja az érdeklõdõket.

Március 14-én, az ünnep elõestéjén a Nemzeti Múzeum homlokzata egy Magyarországon elsõként alkalmazott, háromdimenziós térvetítési technológia révén mozgó, térhatású díszkivilágítást kap. A vetítés során lobogó nemzeti zászlók, az oszlopcsarnokon átviharzó lovas huszárok, nemzeti jelképek és animációk jelennek meg.

A Roosevelt téren történelmi játszóház és huszártábor várja a családokat, ahol különféle ügyességi feladatokat oldhatnak meg az erre vállalkozók. Ugyanitt a Magyar Huszár Hagyományõrzõ Szövetség tagjai elevenítik fel az 1849-es dicsõséges tavaszi hadjárat hadi táborának hangulatát, mindennapjait.

A hivatalos állami megemlékezés a zászlófelvonással és a Kossuth Emlékmû koszorúzásával kezdõdik, amelyet ünnepi szabadtéri elõadás követ a Nemzeti Múzeum lépcsõjén. A díjazottak ezután a Parlamentben vehetik át a kormány által 2008-ban alapított “Márciusi Ifjak Díj – a fiatal magyar tehetségekért” elnevezésû kitüntetést. Idén – takarékossági okokból – elmarad a Mûvészetek Palotájába tervezett ünnepi gálamûsor.

Címkék: ,