Helyi közélet

2008.10.26. 16:37

Új szobor került a parkba

<p>Miskolc - Felavatták Szabó Virág szobrászművész új alkotását szombaton, Diósgyőrben. A görög-magyar barátságot szimbolizáló szobor az egykori Szikra mozival szembeni parkban kapott helyet.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Felavatták Szabó Virág szobrát 2008.10.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Felavatt_k_Szab__Vir_g_szobr_t_2008_10_26_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Felavatták Szabó Virág szobrát 2008.10.26." /></a></dia></p>

A művész portálunknak elmondta: az alkotás a görög polgárháború menekültjeinek állít emléket, és az önkormányzat megrendelésére készítette, csaknem egy év alatt.

A görög polgárháború menekültjeit, a negyvenes évek végén Miskolc fogadta be. Szabó Virág szerint a dór oszlop, magát Görögországot jelképezi, és ezen található az ország térképe, amely egyfajta roncsolás az oszlopon, arra utalva, hogy sokan elvesztették hazájukat a polgárháborúban. Az emlékmű köré pedig sávok futnak fel, ezek a görög menekültek csoportjait szimbolizálják, akik egy másik országban találtak újra otthonra – magyarázta az alkotó.

Miskolc önkormányzata három fiatal művészt kért fel a szobor elkészítésére, és az ő pályaműveik közül választotta ki egy szakmai zsűri Szabó Virág munkáját. A szobrászművész készítette korábban azt a plakettet is, amelyet lapunk adományozott a Segítünk akciónkban résztvevő segítőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában