Idén elérheti a mélypontot a lakáspiac visszaesése

Az idei második negyedévben az ingatlanszakma optimizmusa kiugróan növekedett, az Ingatlanbarométer indexe három hónap alatt 4,6 százalékkal nőtt – derül ki az Ecostat gazdaságkutató felméréséből. A lakosság ingatlanforgalmi bizalmi indexe az első negyedévi csökkenéshez képest kis mértékben, 2,2 százalékkal nőtt, ami azt mutatja hogy a magánszemélyek ingatlanok iránti kereslete valószínűleg elérte mélypontját, s idén a lakáspiac összességében kisebb mértékben fog csökkenni, az év végi stabilizálódás után pedig 2008-ban lassú élénkülés várható.

Ezt támasztja alá az is, hogy az idei második negyedévben a tavalyihoz képest ugyan csak 2 százalékkal több lakást vettek használatba, ellenben 7 százalékkal több, 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. Ez a jövőbeni értékesítési lehetőségek javulására vall.

Az ingatlanberuházók és -forgalmazók nagyot javuló optimizmusa és a lakosság alig növekvő derűlátása közti különbség oka az, hogy az ipari célú, szállodai, kereskedelmi és irodai létesítmények beruházásának felfutása ellensúlyozza a lakáspiac lanyhulását.

Az Ecostat 2007-ben 32-33 ezer új lakás átadásával számol, ami alig marad el a tavalyi 34 ezertől, de sokkal kevesebb a 2004-ben regisztrált 44 ezernél. A gazdaságkutató ebben az évben az új lakásoknál 5-7 százalék drágulással kalkulál, ami az infláció közelében, de inkább talán alatta van.

Visszaesett a lakáshitelek felvételének üteme, a hiteleállomány tavaly ilyenkor 6,2 százalékkal nőtt, idén január-márciusban csak 3,3 százalékkal. A piaci alapú lakáskölcsönök átlagösszege most 5 és fél millió forint. A forint alapú – tehát államilag támogatható – lakáshitelek szinte teljesen eltűntek az új szerződések közül, ma már lényegében csak devizában, főként svájci frankban elszámolt hitelt vesznek fel az emberek.