Idén 5 százalékkal kevesebb új kocsi kelt el – RTL Klub

Egyre kevesebb új autó vásárolnak, a kereskedők szerint ugyanis a magas üzemanyagárak, és a megszorító intézkedések sok vevőt elriasztanak – hangzott el az RTL Híradóban vasárnap. Ősztől ráadásul az új autókért is többet kell fizetni: a gyártáshoz szükséges alapanyagok ára ugyanis nagyon megnőtt.

Idén eddig csaknem öt százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint tavaly. A réz, a cink és egyéb nyersanyagok ára olyan mértékben emelekdett, hogy ez elkerülhetetlenné tette a gépjárművek árának az emelését – mondta Gablini Gábor, a Magyar Gépjármű Kereskedők Országos Szövetségének elnöke. Ennek következménye volt, hogy az idén már júniusban és júlisuban is több márkánál emeltek. Hozzátette: ha a forint nem lenne erős, még jobban növelni kellett volna az árakat.

Ősszel várhatóan már mindegyik márka drágulni fog, 2-5 százalékkal. Elképzelhető, hogy a kereskedők nem az árat növelik majd, hanem csökkentik a kocsik a felszereltésgi szintjét.

A drágulás ellenére továbbra is a középkategóriás, klímával felszerelt autók a legnépszerűbbek. A vevők többsége a kocist hitelre veszi, és általában havi harmicezer foritnos törlesztőrészletet vállal.