Ideiglenesen korlátozták a metrók sebességét a 3-as vonal egy szakaszán

Akt.:
Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) – Ideiglenesen korlátozták a metrók sebességét kedden a 3-as, észak-déli vonal egy szakaszán, itt a szerelvények műszaki hiba miatt legfeljebb óránkénti 20 kilométeres sebességgel haladhatnak – közölte a BKV metrós szakszervezetének elnöke az MTI-vel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a korlátozás május 10-én teljesen megszüntethető.

Gulyás Attila az Index információit megerősítve azt mondta, a korlátozást a Nagyvárad tér és a Népliget közötti szakaszra, a belvárosba vezető pályára rendelték el, mert meghibásodott az egyik váltóberendezés. A hibát a BKV az éjjeli karbantartás során kijavítja, így a sebességkorlátozást szerdára feloldhatják – tette hozzá.

A BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a keddre virradó pályabejáráson az érintett szakasz egyik kitérőjében sínfejkitörést találtak, ezért kellett elrendelni a korlátozást. Az éjszakai üzemszünetben ideiglenesen javítják ki a hibát, és ezt követően a sebességet csak 40 kilométerre kell csökkenteni. A végleges, a korlátozást teljesen megszüntető javítást május 9-én éjjel végzik el.

A központ közlésében azt írta, a 3-as metróvonal vasúti pályájának állapota sürgős beavatkozást igényel, de az idei évben csak a legkritikusabb szakaszok részleges felújítását tudják elvégezni. A BKK mintegy egy évvel ezelőtt pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a 3-as metró teljes felújítására, uniós forrásokból, de érdemi elbírálására eddig nem volt. Az automata rendszerrel működő 3-as metró teljes vonalára tavaly decemberben 60 kilométeres óránkénti sebességre vonatkozó korlátozást rendeltek el a sínek kopása miatt. Mivel a hiba kijavítása még nem kezdődött el, ez a korlátozás továbbra is érvényben van, a szerelvényeket az automatika helyett a vonatvezetők irányítják.

– MTI –