Ideiglenesen bezárt a zalai múzeumok nagy része

Átmenetileg bezárt a Zala megyei múzeumok nagy része. Az intézmények fenntartója, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága nem tudta fizetni a számlákat. A szolgáltatók már jelezték, hogy kikapcsolják a villanyt és a gázt, ha nem fizetik ki a több millió forintos tartozást. Az igazgatóság a Zala Megyei Önkormányzattól kért segítséget a számlák rendezéséhez, nyilatkozta szerdán a Független Hírügynökségnek Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezető-helyettese.

A múzeumok fenntartójának kevés volt az idei bevétele, ezért nem tudták fizetni a számlákat Kostyál László szerint. A zalaegerszegi Göcseji és a nagykanizsai Thúry György Múzeumba három hete csak előre bejelentett csoportokat fogadnak, a kehidakustányi Deák-kúriában egy hétig állt fent ez a kényszerhelyzet. Néhány látogató miatt még a villanyt sem érné meg felkapcsolni, csoportokat is csak a bevétel miatt fogadnak, nyilatkozta Kostyál László.

Az igazgatóság a Zala Megyei Önkormányzathoz fordult, hogy segítsenek kifizetni a tartozást. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a Független Hírügynökség kérdésére szerdán elmondta: a közeljövőben meg fogják vizsgálni az igazgatóság pénzügyi adatait. Az önkormányzat csak akkor fog segíteni az alelnök szerint, ha a múzeumok fenntartójának valóban nincs miből kifizetnie a tartozást. Ebben az esetben a december 10-i megyei közgyűlésen különítenek el pénzt a számlák kifizetésére.

A Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának célja, hogy az év végéig rendezzék a számlákat, és újból tudják fogadni a vendégeket, nyilatkozta Kostyál László.