Ideiglenes lépcsők a rakpartokon

Budapest – Ideiglenes lépcsőket állítanak fel a fővárosi alsó és felső rakpartok között az augusztus 20-i tűzijáték idejére, melyek szükség esetén meggyorsíthatják a folyópart kiürítését. A nemzeti ünnepen ezen kívül száz tűzoltó áll majd a helyszíneken készenlétben. Tavaly a tűzijáték idején hatalmas vihar tört ki Budapesten, az ítéletidőben öten meghaltak és több százan megsérültek.

A korábbi évekhez képest az idei tűzijáték biztosításában nagyobb erővel vesznek majd részt a fővárosi tűzoltók – mondta el a Független Hírügynökségnek Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok. Mint mondta: a Margit-, az Erzsébet-, a Lánchíd és a Szabadság híd lábainál is tűzoltóautók állnak majd csakúgy, mint az Országház épületénél. A legtöbb tűzoltó azonban a Gellérthegyen lesz. A hegyoldalt már korábban be fogják hálózni tömlőkkel, hogyha meggyulladna a növényzet a rakétáktól, egyből oltani tudják.

Bende Péter elmondta azt is, hogy idén a korábbiaknál komolyabb menekülési útvonalakat is biztosítnak: a Duna két oldalán az alsó- és a felsőrakpartok között ideiglenes lépcsőket telepítenek 150 méterenként. Ezt tudják majd az emberek használni, hogyha hirtelen el kell hagyniuk a folyópartot. A rakpartokon egyébként az árusok is csak a tűzoltóság engedélyével dolgozhatnak majd.

A tűzoltóparancsnok az idei újdonságok közt említette azt is, hogy a tűzijátékot a korábbi évekkel ellentétben a Dunán a Margit híd és a Petőfi híd között kishajókról nem lehet majd nézni. Csak az engedéllyel rendelkező hajók lehetnek a vízen, azok is azonban csak a pontonokhoz kikötve.

Bende Péter hangsúlyozta: a tűzijáték szervezőitől sok segítséget kaptak a tűzvédelmi szabályok betartásánál.

Tavaly augusztus 20-án, a tűzijáték alatt hatalmas vihar tört ki a fővárosban. Az ítéletidőben öten meghaltak és több százan megsérültek. A szervezők idén ezt szeretnék elkerülni a fokozott biztonsági intézkedésekkel.