Ideiglenes elnöke van Romániának

Nicolae Vacaroiu (Vököroju) veszi át ideiglenesen az államfői tisztséget Romániában. A román Alkotmánybíróság pénteken hagyta jóvá a parlament csütörtöki döntését, amellyel
felfüggesztette hivatalából Traian Basescu addigi államelnököt.

Az ellenzéki pártok javaslatára túlnyomó többséggel felfüggesztett Traian Basescu csütörtökön még úgy nyilatkozott: a taláros testület döntését követően lemond tisztségéről.

A közgazdász végzettségű, 64 esztendős Nicolae Văcăroiu (Vököroju) megalakulásától tagja az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak. 1990-el kezdődően volt már pénzügyi államtitkár, 1992 és 1996 között miniszterelnök, utána szenátor. A szenátus elnöki tisztségét 2004-ől foglalja el.

Ideiglenes államelnökként behatárolt jogkörrel rendelkezik. Nem oszlathatja fel a parlamentet és nem kezdeményezhet népszavazást. Államelnöki tisztsége 30 napig tart, utána népszavazáson dől el, hogy menesztik-e Basescut vagy nem. Ha addig Basescu lemond, Vacaroiu 90 napig ül az államfői székben, majd előrehozott elnökválasztást kell szervezni.

A román elnököt azt követően függesztették fel, hogy az ellenzék megvádolta, nem látja el a pártok közötti közvetítői szerepét, politikai nyomásgyakorlásra használja a hírszerző szolgálatokat. Szemére vetették, hogy törvénytelen rendszert épített ki. Ez utóbbit az államfő egy televíziós műsorban elhangzott kijelentésével támasztják alá, miszerint a szociáldemokratákat ő utalta az ellenzék soraiba. A 2004-es választások után ugyanis Călin Popescu-Tăriceanut ((kölin popeszku töricsánu))kérte fel kormányalakításra, holott a Szociáldemokrata Párt és az akkor még Román Humanista Párt elnevezésű alakulat – a jelenlegi Konzervatív Párt – szövetsége kapta a legtöbb szavazatot.Sporthírek