Ideális ipari terület lehetne Mezőzombor

A történelmi borvidékhez tartozó helység nem örvendhet a földrajzi értelemben vett szerencsének, lévén a sík terület a jellemző, nincsenek borászkodásra alkalmas pincék, a közigazgatási területhez tartozó szőlődűlőket elválasztja a harminchetes számú főútvonal.

Az önkormányzat mégis küzd, érdeklődésünkre számos sikerről számolt be Bíró Ferenc polgármester.
Sikeres volt a pályázatunk az AVOP-nál, több mint tizenkilencmilliót nyertünk, az önerőnkkel együtt huszonhárommilliós beruházással újítottuk fel a Zserc-tanyához vezető mezőgazdasági utat. A közelmúltban számos fejlesztést hajtottunk végre, megújult a közvilágítás, teljes az infrastruktúránk, ám a Mád irányából felénk érkező árkokra még ráfér a felújítás – sorolja a polgármester.

Aláírták
Mezőzombor életében történelmi jelentőséggel bír, hogy a minap testvér-települési szerződést írtak alá a szlovákiai Szomotorral. A dokumentumot Stropkay Szilvia és Bíró Ferenc polgármesterek hitelesítették. A felvidéki község első embere megjegyezte ünnepi beszédében, – a partneri kapcsolatot igyekeznek tartalommal feltölteni úgy, hogy az mindkét település lakosságának a hasznára váljon. Az eseménnyel egy időben ünnepelte megalakulásának negyed százados évfordulóját a helyi népdalkör, a programon díszpolgári címmel jutalmazták Szabó Sándor pedagógust, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett az amatőr együttes alapításában, működtetésében, a kulturális programok szervezésében.

– Építettünk fedett buszmegállókat, új köntöst kapott a sportöltöző, a közösség számára négyszáz négyzetméteres kulturális létesítményt avattunk, itt kapott helyet a könyvtár és a számítógépes helyiség, a KMB iroda. Pályázati pénzből újítják fel a Bor-tóhoz vezető aszfalt utat, ezt a nyári esők tették tönkre, folyamatban van a közbeszerzési eljárás. Az önkormányzat tudna helyet biztosítani az ipar kialakításához, Szerencs irányában hatalmas területtel rendelkezik. Ráadásul itt vonul az elektromos, víz, csatorna, telefon –és gázhálózat, vagyis összközműves a terep. Közel van a főútvonal, a szerencsi vasút, ideális hely beruházók számára.

Lesz végre tornacsarnok

Évek óta megoldatlan feladatként nyomasztotta a vezetést az általános iskola sportlétesítménye, annak lepusztult állapota, lapunk is többször foglalkozott azzal, hogy a tanulóknak – főleg a téli időszakban – tantermekben, tornaszobában kell mozogniuk. Most megoldódik ez a probléma is, az önkormányzat hat és félmilliót nyert a vis majortól a tornaterem újjávarázsolásához. A munkákat az elmúlt héten kezdték el, és a hónap végére – ha váratlan akadály nem bukkan fel, végeznek is a rekonstrukcióval.

Szeretnék magát az iskolát is felújítani, amihez hozzátartozna egy európai normáknak megfelelő, háromszáz adagos konyha kialakítása. Az önkormányzatnak régi álma, hogy rendbe hozzák a Fehér-tavat, most felcsillant a remény a külterületi árkok megújítása kapcsán, egy pályázaton keresztül.

SFL