„Ide már a kukás kocsi se jön be”

Jónásné változást akar...
Jónásné változást akar...
Derecske – Bokánkig ér a sár, elakad az autónk, mindent benő az allergiásokat is irritáló gaz, keveset ér az ingatlanunk és az önkormányzat mostohán bánik az utcával.

Főképp ezekkel a problémákkal keresték meg a Móricz Zsigmond utcaiak helyi tudósítónkat, bízva a nyilvánosság erejében.
Ahogy a hosszan aszfaltozott Kossuth utcáról lefordulunk a Móricz Zsigmond utcára, a rövid aszfaltozott úton még megyünk, majd hirtelen megállunk, és matematikai egyenletek bonyolultságával számítgatom, hogyan lépkedjek az óriási pocsolyákban, hogy a legkevesebb sárral érkezzem meg panaszosainkhoz.

Alig esett az eső, mégis végtelenül hosszú sártenger nyújtózik, az utcában pedig méteres nagyságúra nőtt a nádas.
Koszos, mezítlábas gyerekek futnak elém. Hirtelen arra gondolok: milyen rossz „portékák”, de azonnal, ugyanúgy cipő nélkül, jönnek utánuk a szüleik is, csitítgatni csemetéiket.

– Nem veszünk fel ilyenkor cipőt – mondja Jónás Károlyné – , hiszen úgyis csak sáros lesz.

Persze az iskolába tiszta ruhában engedem el a gyereket, de mire kiér innen, csupa sár lesz, és a többiek „lecigányozzák”.


Utak Derecskén

Derecskén az önkormányzati utak hossza: 47 km

Kiépített út: 22 km

Ideje lenne már annyi fényes rendezvény után legalább egy normális útalapot csinálni az önkormányzatnak itt a peremterületeken is! – hangoztatja Jónásné, s máris csatlakozik névtelenséget kérő szomszédura a panaszsorozathoz, aki azt ecseteli, hogy a kukásautó miután többször elakadt az utcában – és közös erővel alig tudták kitolni a sárba ragadt járművet –, esőzés idején már be sem fordul az utcába.

Ha az utcalakók azt akarják, hogy egy esőzés vagy hóolvadás után is elszállítsák tőlük a szemetet, bizony ki kell húzniuk az utca elejére a kukájukat, hiába is fizetik egyformán a „szemétadót”.

– Sokszor egy percen múlik az emberi élet. Mi lenne itt, ha a ragadós sár miatt nem tudna befordulni a mentőautó? Mocskos libalegelő ez az utca!

Az is marad, holott a Kandia utcát milyen szépen rendbe rakták az illetékesek, akik ígérték: utána a Móricz Zsigmond következik.

Nézzen csak bárki itt körül, semmit nem ér a felújított házunk, az autóval be se tudunk állni, és az üres garázsért fizetjük mi a garázsadót – hangoztatják egymás szavába vágva felháborodásukat a Móricz Zsigmond utcaiak, akik azt mondják: mindig normálisan feltöltik az utat, de a helyzet már tarthatatlan.

– Nagy nehezen harcoltuk ki, hogy épüljön járda, de az önerős útépítés itt lehetetlen, mert 3-4 családnál úgy se fizetnének be többen.

Legalább egy útalap épüljön, amin tudnánk aránylag tisztán közlekedni, a polgármester úrtól pedig azt kérdezzük, hogy mikor fog a városvezetés valóban odafigyelni a bajunkra, és mikor épül meg legalább az útalap?


Önerő vagy javítás

Bakó István polgármester elmondta: valóban van egy több évtizedes lemaradás a városban, hiszen az utak több mint fele földút.

– Ezen igyekszünk, amilyen gyorsan csak lehet változtatni. Ebben az évben 8-9 utcán lesz olyan útépítés, ahol a költségek 30%-át a lakosság állja. Ilyen megvalósítás már sok volt Derecskén. Az önkormányzati rész olyan 18 millió forint körül van, de ez után is maradnak földutak, hiszen valahol nem képesek az önerős útépítésre.

Az ilyen estekre különítettünk el 1 milliót, amiből viszont csak felújításra van lehetőség. Az utca lakói engem is megkerestek a problémájukkal, és biztattam őket, hogy próbálják összeszedni az önerőt, mert csak akkor tudunk biztosan segíteni– mondta a városfő, akik elmondta: amennyiben a kukásautó nem megy be az utcába, jelezni kell az önkormányzatnak, mert azt a heti díjat nem kell kifizetni a lakosoknak.

Fegyverneki Gergő

Kapcsolódó anyagok:

  • Túrják a Bartók Béla utat!
  • Elkészült a csatorna, út majd később lesz
  • Minden évben pályáznak útépítésre
  • Politika vezérelte értelmezés
  • Kátyúzás és útépítés Berettyóújfaluban