Friss hírek

2010.09.16. 15:00

Átgondolatlanok és költségeikben túlméretezettek a PPP konstrukciós sportberuházások

<p>Átgondolatlanok, költségeikben túltervezettek, ellenőrizetlenek voltak, ráadásul nehéz helyzetbe hozzák a működtető önkormányzatok többségét a PPP sportberuházások, melyek a magán és a közszféra együttműködésében valósultak meg. A szocialista kormány még 2004. júniusában döntött az eredeti tervek szerint 221 sportlétesítmény felépítéséről ebben a konstrukcióban, de végül csak 34 épült meg. Ilyen konstrukcióban épült a kiskunfélegyházi sportcsarnok, ahol délelőtt sajtótájékoztatón számolt be az eddigi tapasztalatokról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkára.</p>

Hegmanné Nemes Sára a Független Hírügynökségnek elmondta: a programba bekapcsolódó önkormányzatok már a pályázat beadásakor is komoly forráshiánnyal küszködtek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium eddigi vizsgálata szerint az önkormányzatok túlvállalták magukat ezeknél a beruházásoknál, hiszen sokszor átgondolatlanul, gyakorlatilag a pénzügyi konstrukciót nem ismerve vágtak bele ezekbe a beruházásokba.

Az eddigi vizsgálatok alatt kiderült, hogy a fejlesztések szakmai ellenőrzése elmaradt, a megvalósítás minőségét, a gazdaságos üzemeltetés lehetőségét nem vizsgálták. Gyakorlatilag az állam automatikusan elfogadta az önkormányzatok adatszolgáltatását, ezért a szerződések áttekintését követően ezeknek a beruházásoknak megkezdik a tejes körű helyszíni ellenőrzését és vizsgálatát - mondta Hegmanné Nemes Sára.

Külön kiemelte, hogy több esetben elnagyoltak, pontatlanok a szerződések, például gyakran nem tudni, hogy a vállalt futamidő végén kié lesz az ingatlan.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az önkormányzatokkal együtt újratárgyalva megpróbálja elérni, hogy ezek a szerződések - leginkább a további működtetési költségeiket tekintve kedvezőbbek legyenek, de amennyiben úgy látják, hogy komoly hiányosságok, súlyos jogsértések vannak a megkötött szerződésben, akár a felmondást is kezdeményezni fogják.

Hegmanné Nemes Sára elmondta: az előnytelen szerződések megkötése miatt minden esetben megkeresik a felelősöket és természetesen lesznek jogi következmények is, amennyiben korrupciógyanús ügyeket találnak. Több esetben már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) is vizsgálódik, de a sport PPP-k ügyében már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálódott és találtak hiányosságokat is, de ezekkel eddig senki sem foglalkozott.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkáraként ezeket az információkat összegyűjtve meg fogják tenni a megfelelő lépéseket, vannak elszámoltatásért felelős kormánybiztosok, illetve parlamenti vizsgálóbizottságok is, amelyek folyamatosan figyelik ezeket az ügyeket, és most minden figyelem arra irányul, hogy a felelősök meglegyenek, és az elszámoltatás során a megfelelő és méltó számonkérés és büntetés megtörténjen - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!