I. Kolorfesztivál: gyere, színezzük ki Kazincbarcikát

Akt.:
I. Kolorfesztivál: gyere, színezzük ki Kazincbarcikát
„Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címmel Kazincbarcika önkormányzata három szomszédos helyhatósággal karöltve sikeres pályázatot nyújtott be a Svájci Hozzájárulási Programhoz. A projekt keretében Svájc közel 1,2 milliárd forinttal támogatja a fejlesztési programot, melynek egyik elsődleges célja, hogy a kazincbarcikai térség imázsa javuljon.

A város és térség új térségarculati koncepciója szerint a település és vidéke az ország legszínesebb régiójaként kívánja meghatározni önmagát. Ennek részeként 2013. április 1-je és 2015. szeptember 30-a között számos kulturális és kommunikációs akció zajlik majd Kazincbarcikán – mondta Klimon István kultúráért felelős kazincbarcikai alpolgármester (képünkön).

A svájci pályázati források lehetővé teszik, hogy az új térségi márkát, a Kolorcity-koncepciót 2013 és 2015 között képzőművészeti akciók és évente egy-egy nagyszabású összművészeti fesztivál tegye ismertté hazánkban.

Az imázsjavításon túl a színes város és vidéke gazdaságilag is erősödhet: a svájci alap jóvoltából adott a lehetőség új vállalkozások betelepülésére, illetve egy Svájcban már jól bevált inkubációs program meghonosítására.

Színezd újra

– A fejlesztési program kulturális projektjei között szakmai művészeti napok, a Hello Wood által szervezett alkotótábor és különféle köztéri képzőművészeti akciók szerepelnek. Ezek során a városban található térbútorok, zöldfelületek kaphatnak művészileg is értékes, új külsőt, pluszjelentést; de lesznek tematikus szobortúrák, köztéri tárlatok és utcai művészeti akciók is – mondta Sztupák Péter, Kazincbarcika fejlesztésekért felelős alpolgármestere. – Három év alatt összesen harminc kazincbarcikai köz- és lakóépület egy-egy előre kiválasztott felületén helyezünk el művészalkotásokat – tette hozzá.

Klimon István-1

Színesen látunk

A térségi imázs javítását egy minden eddiginél nagyobb szabású fesztivál is segíti majd. A regionális szinten ismert és kedvelt Borsodi Művészeti Fesztivál (BMF) egy szinttel feljebb lép, és megtartva a régi rendezvény értékeit, immáron nemcsak a térségben élőket, hanem az ország minden kortárs kultúra iránt érdeklődő lakóját megszólítja. A BMF mellett idén már Kolorfesztivál néven futnak a programok.

Hosszú távon a munkahelyteremtést és a népesség megtartását segíti elő a svájci program, ez a pillanat viszont az I. Kolorfesztiválé! Egyedülálló képzőművészeti és kommunikációs projektek, valamint páratlanul gazdag előadóművészeti programkínálat várja augusztus 19-e és szeptember 14-e között hazánk minden lakóját. Jöjjön el, és színezzük ki együtt Kazincbarcikát! – fogalmazott Klimon István.

Külön keretes

A svájci pályázat egyéb fejlesztési programjai:

– Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Park kialakítása a volt kazincbarcikai Központi Általános Iskola épületéből,
– kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központ kialakítása és órakiállítás a sajókazai Radvánszky-kastélyban,
– Rudapithecus Park és tematikus útvonal kialakítása Rudabányán,
– a Damasa-tanösvény kiépítése, felszerelése és a falumúzeum felújítása Bánhorvátiban,
– 300 millió forintos pályázati alap a tartós munkahely-teremtésért 2013 őszétől, infó: Wächter Balázs wachter.balazs@vitalpro.hu.

Az I. Kolorfesztivál teljes programja letölthető innen:
http://www.kolorcity.hu/downloads/kolorcity_programfuzet.pdf

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

svajci-hozzajarulas