Hűvös nyugati fogadtatást kapott az új palesztin kormány

Az új palesztin egységkormányt – amelynek listáját csütörtökön terjesztette a miniszterelnök a palesztin államfő elé – üdvözölte az arab világ, de csak hűvösen fogadta az Egyesült Államok és Európa. Izrael pedig kerek perec elutasította, hogy együttműködjön vele.

Az amerikai külügyi szóvivő , Sean McCormick kijelentette, hogy Washington előbb megvárja, míg ténylegesen feláll az új palesztin kormány, és ismeretessé válik a programja.

Az Európai Unió külpolitikájának vezetője, Javier Solana szintén azt mondta, hogy az EU kivár az értékeléssel.

Izrael viszont bejelentette, hogy nem tárgyal olyan palesztin kormánnyal, amelyben benne van a Hamász iszlamista mozgalom. Néhány órával korábban egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli tisztségviselő még azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a zsidó állam hajlandó együttműködni az új palesztin egységkormánnyal, ha szabadon engedik a még nyáron elrabolt izraeli katonát, és megszüntetik a zsidó állam ellen irányuló rakétatámadásokat. Utóbb azonban az izraeli kormányszóvivő egyértelműn leszögezte, hogy “nem fogjuk elismerni Azt a kormányt, és nem fogunk tárgyalni vele és egyetlen tagjával sem”.Sporthírek