Huszonöt szabadtéri tűz egy nap alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Huszonöt szabadtéri tűz egy nap alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - illusztráció
Huszonöt szabadtéri tűz egy nap alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - illusztráció
Borsod-Abaúj-Zemplén – A hivatásos tűzoltók szabad területen keletkezett tűz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében április 5-én 25 alkalommal kellett, hogy vonuljanak.

A tűzzel érintett területek nagysága néhány négyzetmétertől tizenöt hektárig terjedt. A legnagyobb kiterjedésű tűz Ózd határában keletkezett. Szendrő külterületén ötszáz négyzetméteren égett egy fenyves aljnövényzete, itt a helyi és a bódvaszilasi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat. Az esetek során senki sem sérült meg.

Emberi gondatlanság

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

– Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.

– Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).

– Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

– Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.

– Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.

– Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!

– A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni.

– Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Bírság jöhet

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

ÉM