Huszonöt éves pataki álom vált most valóra

Akt.:
Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata
Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata
Sárospatak – Ünnepélyesen is átadták a sárospataki mentőállomást.

Egy éve rakták le az alapkövet, most szerdán pedig átadták a sárospataki mentőállomást a település belvárosában.

25 éve

– Ennek az állomásnak a története 25 évre nyúlik vissza – mondta dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Akkor vetődött fel először, hogy Sárospataknak önálló mentőállomása legyen.

Hosszú idő kitartó munkája és nagy összefogás kellett ahhoz, hogy ez az álom végre megvalósuljon, de sikerült. Gratulálok mindenkinek az új állomáshoz, és az itt dolgozóknak azt kívánom, minél kevesebb dolguk legyen.

– 1992-ben már a tanulmányterv is elkészült a sárospataki mentőállomásról – mondta köszöntőjében Aros János, Sárospatak polgármestere. – Aztán tíz évnek kellett eltelnie, mire újból szóba került az állomás megépítésének a terve. Akkor úgy számoltunk, 40–50 millió forintból megépíthető, de az élet ránk cáfolt, még újabb több mint egy évtizednek kellett eltelnie, és a végösszeg az általunk kiszámoltnak a duplája lett.

Innentől kezdve levehetjük az eddigi többletterhet a környező mentőállomások válláról, az itteniek is be tudnak segíteni másoknak, és Sárospatak, valamint a járáshoz tartozó 16 további település lakói nyugodtak lehetnek, szükség esetén nem maradnak ellátatlanul.

Fehér foltok

– Tíz évvel ezelőtt született egy tanulmány, amely az ellátottsági szempontból problémás helyeket, az úgynevezett fehér foltokat sorolta fel – mondta dr. Breitenbach Géza, az Országos Mentőszolgálat régióigazgatója. – Abban a tanulmányban már szerepelt Aggtelek, Krasznokvajda és Sárospatak.

Örülök annak, hogy mára ezek a fehér foltok eltűntek a térképről. Összesen 22 új mentőállomás épült összesen 11 milliárd forintból, így mostanra megoldott, hogy a riasztást követő 15 percen belül a kollégák a helyszínre érkezzenek.

– Jelentős változások előtt áll a mentős társadalom Magyarországon – mondta Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. – Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen a jelek azt mutatják, a munkánkra szükség van, a mentősöknek nem kell aggódniuk az állásuk miatt.

A változás a közeljövőben minden bizonnyal pozitívan fog érinteni minden bajtársunkat.

Az ünnepség végén Máté Gábor ünnepélyesen átadta az épület kulcsát Csatlós Árpád állomásvezetőnek.

Bánhegyi Gábor


A pataki mentőállomás

A Sárospataki Mentőállomás építése több mint 115 millió forintba került. A mentőállomáson két új, teljesen felszerelt B típusú mentőgépkocsi is került. A mentőállomás alapterülete megközelíti a 300 négyzetmétert. A pataki állomáson 14-en telesítenek szolgálatot, köztük 7-en korábban is mentősként dolgoztak.