Huszonnégy álláskereső tanul építőipari szakmát

Ózd – Támpillér – építőipari képzés és tranzitfoglalkoztatás Ózdon címmel nyert pályázatot a Borsodi Tranzit Nonprofit Kft., amelynek keretében 24 fő sajátít el építőipari szakmákat. Az OKJ-s szakmunkás bizonyítványt szerzők közül 12 fő nyílt munkaerőpiacon való elhelyezését is vállalta a pályázó.

A tavaly decemberben indult programban először az alkalmas emberek kiválogatása történt meg. Jelentkezőkben nem volt hiány, hiszen 177-en gondolták úgy, hogy ismét iskolapadba ülnek, még a tudásszint felmérésen 92-en vettek részt. A szociális-mentális felmérést 61-en vállalták és közülük kellett kiválasztani a legalkalmasabbnak vélt embereket. – tudtuk meg Nagy Szabina projektmenedzsertől.

A program célja az Ózdon és térségében alacsony iskola végzettséggel rendelkező, hátrányos helyzetű munkanélküli emberek szakmához juttatása. A képzésben részt vevő 24 fő festő, kőműves, illetve hideg-burkoló szakmát tanul, amitől a régióban a foglalkoztatási szint emelkedése várható. A különböző tréningek és csapatépítés elsajátítása után 2014. júliustól beindult a konkrét szakmai képzés is, a tanulók gyakorlati oktatását helybeli cégek vállalták. A részvevőket hatórás foglalkoztatási jogviszonyban alkalmazzák. Az OKJ-s szakmunkás bizonyítvány megszerzése után, vagyis 2015. február 28-át követően 24 fő minimum 3 hónapos továbbfoglalkoztatásban vesz részt. A program teljes időszakában a résztvevőknek segítséget nyújtanak a mentorok és egy szakképzett pszichológus.

A „támpillér” végrehajtásának jelenlegi állásáról tartottak a közelmúltban fórumot Ózd Inkubátorházában az oktatást végző szakemberek. Szóba kerültek a hátrányos helyzetű térség foglalkoztatásának kérdései, és az építőipari cégek lehetőségei, de a felnőttképzés tranzitfoglalkoztatásban zajló projektjeinek tapasztalatiról is hangzott el előadás.

ÉM