Friss hírek

2008.10.02. 13:57

Lulu beköltözött ma a szülőszobába - néhány héten belül megszülethet az orrszarvúbébi

<p>Beköltözött új istállójába Lulu, a fővárosi állatkert vemhes orrszarvúja csütörtökön. A szülőszobának kialakított új helyen az állatot kamerákon keresztül láthatják a látogatók és a gondozók. Az ellés várhatóan 3 héten belül lesz. Ha minden rendben történik, a kisorrszarvú egy-két hónaposan bemutatkozhat a nagyközönség előtt.</p>

Az orrszarvúaknál 16-18 hónapig tart a vemhesség, a korábbi tapasztalatok alapján a Fővárosi Állat-és Növénykert Lulujánál várhatóan 16 hónapig tart majd. Október 14-ére "írták ki" az szélesszájú orrszarvú mamát, tehát az elkövetkezendő 3 hétben várható az ellés - mondta a Független Hírügynökségnek az állatkert szóvivője.

Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy Lulu csütörtöktől már egy szülőszobának kialakított istállóban lakik. Az új helyen a külvilágtól teljesen elzártan, nyugalomban lehet az anyaállat. A szülőszobában 13 ipari kamerát szereltek fel, ezek segítségével láthatja a közönség, hogy mi történik Luluval. Nemcsak a közönség, hanem az állatorvosok is ezeken át figyelik az állatot. A szülésbe is csak akkor avatkoznak majd be, ha valami gond adódik.

Azt, hogy pontosan mikor kezdődik az ellés, még nem lehet tudni. Ez körülbelül egy nappal előtte derül majd ki. Addig folyamatos felügyelet alatt áll Lulu, az állatkertben kiépült egy riadólánc, így szakemberek rögtön készenlétben állnak mad, ha megindul az ellés.

Még a kisorrszarvú neme is kétséges. Az orrszarvúakat csak altatásban tudják ugyanis ultrahangozni, és a vemhesség utolsó szakaszában - amikor már látszana a kicsi neme - kockázatos lehet az altatás.

A világ első mesterséges megtermékenyítéssel született orrszarvúja Magyarországon született tavaly januárban. A mostani vemhesség azért különleges, mert mélyfagyasztott hímivarsejtet használtak a megtermékenyítéshez. A világon még nem született egészséges kisorrszarvú így. Az apa egyébként egy angliai állatkertben él, a termékenyítés előtt 3 évvel vették le a hímivarsejtetket a Simba nevű orrszarvútól. Ha ez sikerül, akkor új eszköz lesz az orrszarrvúvédelmi szakemberek kezében a veszélyeztetett fajok megmentéséhez - hangsúlyozta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!