Huszárok, Erdélytől a virágkarneválig

Huszárok, Erdélytől a virágkarneválig
Erdély – A hajdú-bihari huszárhagyomány-őrzők közül néhányan részt vesznek az Erdélyben zajló hatalmas lovas emléktúrán, mely István király fia, Szent Imre herceg születésének ezredik évfordulója emlékére szerveződött.

Huszadikán ismét Debrecenben láthatja őket a közönség, a Virágkarneválon. Az egy hónapos, félezer kilométeres, huszár és lovas emléktúra előtt a Hargita megyei Szentegyházán (mai román neve Valhita) készültek fel a lovak és lovasok a nem mindennapi igénybevételre. A rendkívül megterhelő hegyi szakaszokra történő felkészülés során többek között fellovagoltak az erdélyi és magyarországi huszárok a Madarasi Hargita csúcsa (1801 méter) előtti utolsó állomásig, mely körülbelül 1650 méter magasságban fekszik, ahol hangulatos piknikkel kedveskedtek a helyiek a lovasoknak, hiszen a környék a Magyar Királyság szétdarabolása óta arrafelé sem láthatott magyar huszárt. Így ismét állott, ha nem is mai honvéd, de jelenkori huszárhagyomány-őrző, a nótából is ismerős Hargitán…
A túra augusztus 6-án indult útjára Csíkszentimre-Büdösfürdőről, ahol Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke nyitotta meg az Európa Szabadegyetem keretében létrejött ifjúsági tábort, majd útjára bocsátotta az ugyan akkor ott lévő lovasokat is.
Az emléktúra során Erdély több települését érintve ünnepségeken vesznek részt a huszárok, majd szeptember 1-jén a Bihar megyei Hegyközszentimrén (Santimreu, a Létavértes/Székelyhíd határátkelőtől nem messze) ér véget az 500 km-es lovaglás. A záróhelyszínen egész napos lovasprogram lesz, valamint fellép majd Dévai Nagy Kamilla, Szörényi Levente, és este megtekintheti a közönség az István, a király rockoperát…
A hajdú-bihari csapat több tagja jelenleg is Erdély szép tájain lovagol, míg néhány fő visszatért Debrecenben, hogy részt vehessen az augusztus huszadikán reggeli 8 órakor induló a virágkarneváli felvonuláson, ahol a Szent Koronát ábrázoló kocsit kísérik, illetve gyalogos egységük 15 órakor közreműködik a Szent István dombormű (Perényi utca, a Déri múzeum mellett) ünnepélyes városi koszorúzásán.
(Tájékoztatott: Szoboszlai Endre a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Közhasznú Egyesület sajtóreferense.)