Húsz iskolának 1200 táblagép a digitális ismeretek fejlesztéséhez

Akt.:
Budapest, Miskolc – A digitális felzárkóztatást szolgálja az a húsz iskolában 4700 tanuló oktatását és több mint 500 pedagógus munkáját érintő program, melynek részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön Budapesten. Elhangzott, hogy ennek segítségével elérhetőbbé válik a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése, felzárkóztatása.

A Vodafone kezdettől fontosnak ítélte az oktatás támogatását, az esélyegyenlőség biztosítását a tanulóifjúság korszerű digitális ismeretekhez juttatását. Ezt hangsúlyozta dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke. Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hozzátette, hogy a digitális írástudás fejlesztésére több féle módszertani kérdéskört is kidolgoztak, ám az eszközök biztosításán túl az elérhető, megszerezhető tudás a legfontosabb cél. Mint mondta, a most ismert technológiának a fejlesztése olyan sebességgel halad, hogy azzal csak naprakész felkészültséggel lehet lépést tartani.

A 20 iskolának kiosztott 1200 táblagép mellé a Vodafone díjmentesen biztosítja a használatukhoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet is. Már eddig is bizonyítást nyert, hogy a felzárkóztató program nagyban hozzájárul az igazolatlan hiányzások, az évismétlések számának radikális csökkentéséhez. Ráadásul az otthoni számítógépes tanulás a szülőknek is jobban lehetővé teszi a tananyagban való haladás nyomon követést. Erről már Kovácsné dr. Nagy Emese, a Miskolci Egyetem docense, a Hejőkeresztúri Iskolásokért Alapítvány elnöke, a Komplex Instrukciós Program bevezetője beszélt. A programmal elérhető eredmények között azt is megemlítette, hogy a foglalkozások során fejlődik a tanulók közötti együttműködés, a képességeket megmozgató tananyagokkal ki tudják bontakoztatni a gyerekek felszín alatti képességeit is, ily módon része lehet ennek a képzésnek a tehetség kibontakoztatásában, fejlesztésében is, az idegen nyelvi oktatás sikerességében. Munkájukra visszatekintve elmondta, a programot valójában az amerikai Stanford Egyetem fejlesztette ki, és ezt az általuk szükségesnek tartott korrekciók után 2010 óta a Vodafone Alapítvány is támogatja. Az alapítvány elnöke kiegészítésként még arról is szólt, hogy a Miskolci Egyetemen a közeli jövőben kettős céllal létrehozzák a Miskolc-Hejőkeresztúr Regionális Központot, hogy aktív részt vállaljanak a pedagógusképzés és az iskolák akkreditálása feladatainak koordinálásában.

ÉM-NJ