Húsz-harminc új szakrendelő épülhet – RTL Klub

Húsz-harminc új rendelőintézet épülhet az országban 2009-ig. Legalábbis ezt tervezi az egészségügyi tárca. A minisztérium szerint ugyanis 5-6 olyan régió is van, ahol nincsenek szakrendelők, vagy nagyon sokat kell utazni az alepellátásért a betegeknek. A fejlesztésekre – részben uniós forrásokból – várhatóan 25 milliárd forintot költ majd a kormány.

Hajdúhadházon már régóta várják, hogy legyen szakrendelőjük. Most Debrecenig 45 percet kell buszozniuk, ha a háziorvos további vizsgálatokat kér.

A miniszteri megbízott szerint legalább 20-30 új rendelőre van szükség az ország keleti, északkeleti részében ahhoz, hogy mindenhol hasonló színvonalú legyen az ellátás.

Vannak helyek, ahol egész napokat utazni kell azért, hogy a legegyszerűbb vizsgálatokat elvégezhessék. Ráadásul ezek azok a részei az országnak, ahol az úthálózat is rosszabb – mondta Székely Tamás miniszteri megbízott.

Szakrendelő alapításra olyan kistérségek pályázhatnak, ahol legalább 15 ezer ember él, és egyáltalán nincs szakorvos. Erre 25 milliárdot szán a minisztérium.