Húsz éve tart Vajdaság megaláztatása – a Polgári Vajdaság figyelmeztetése

Vajdasági civil szervezeteket tömörítő Polgári Vajdaság arra figyelmezteti a tartomány közvéleményét, hogy húsz évvel a Milosevics-féle vajdasági puccs, az úgynevezett joghurtforradalom és nyolc évvel a szerbiai demokratikus hatalomváltás után a tartomány helyzete nem változott, az új szerb alkotmány pedig még inkább megalázta a Vajdaságot.

Az új vajdasági statútum – amely körül nagy port vertek fel ellenzői – nem hoz lényegi előrehaladást, hanem csak összehangolják a legfelsőbb vajdasági törvényt a szerb alkotmánnyal, amelyet Vajdaságban a referendumon elutasítottak- hangoztatja a polgári Vajdaság.

A statútum körüli vita is megmutatta, hogy Szerbiában még mindig igen erősek a nacionalista és soviniszta politikai és társadalmi erők, amelyek úgyszólván allergiásak Vajdaság nevének említésére is, s legszívesebben ki sem ejtenék a szájukon semmiféle formában és szövegkörnyezetben. A Polgári Vajdaság számára külön aggodalommal bír, hogy ezek a politikai erők ellenőrzik a vajdasági tájékoztatási és szellemi műhelyek jó részét. “Vajdaságban teljes politikai, gazdasági és kulturális romlás következett be, ami nemcsak a háború következménye, hanem a háború után centralizmusé, amely hátravetette Vajdaságot, de Szerbia más részeit is”-vélekedik a szervezet.

Ami viszont a civil szervezetek számára bátorító tény, hogy a vajdasági polgárok többsége támogatja a széles körű autonómiát. A Polgári Vajdaság azért tartja ezt biztatónak, mert ebből a húsz éve tartó ördögi körből csak Szerbia decentralizálása – erős autonóm Vajdasággal – kínál kiutat, olvasható a civilek figyelmeztetésében, amelyet a joghurtforradalom 20. évfordulóján tettek közzé.

A vajdasági statútum tervezetének szövegén közben a társadalmi vita után véglegesítették, és október 14-én szavaz róla a tartományi képviselőhát, amelyben várhatólag nagy többséggel fogadják majd el. Ám ezzel még nem lép életbe, jóvá kell hagynia a szerb szkupstinának is. Ott azonban a vajdaságihoz hasonló támogatásra nem számíthat. A szerb ellenzéki pártok – a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt, a Seselj vezette Szerb Radikális Párt és az Új Szerbia – valóságos hadjáratot folytatnak az okmány elfogadása ellen, mert szerintük ez az első lépés egy újabb állam létrehozására Szerbia területén.Sporthírek